"Южен поток" ще извади България от кризата

Може да станете център за поклонничество на Балканите, казва Юрий Исаков

"Южен поток" ще извади България от кризата | StandartNews.com

- Ваше Превъзходителство, какво е значението на проекта "Южен поток" за българо-руските отношения и за българската икономика?

- Енергетиката е една от най-важните сфери на руско-българското сътрудничество. Убеден съм, че значимостта на "Южен поток" за обезпечаването на европейската енергийна сигурност, преди всичко заради намаляването на транзитните рискове, се разбира както в България, така и в целия Европейски съюз. Газопроводът е и най-мащабният инвестиционен проект, който се реализира на Балканите.

Според приблизителните изчисления до 2040 г. приходите на България от транзитни такси, данъци и т.н. ще бъдат от порядъка на 5 млрд. лв. Според оценката на МВФ благодарение на проекта през 2014 г. правителството на България ще може да не допусне увеличаване на бюджетния дефицит.

Специално искам да отбележа социално-икономическото значение на "Южен поток". Реализацията на проекта ще създаде над 6000 работни места, като значителна част от тях ще бъдат в един от най-бедните региони на страната - Северозападна България. По време на самото строителство българските компании ще натрупат уникален опит, който може да се превърне за тях в конкурентно предимство при участието им в други мащабни международни проекти. Освен това ще бъдат привлечени допълнителни инвестиции в транспортната инфраструктура на страната, ще се увеличи натовареността на пристанище Варна и на БДЖ. Като цяло реализацията на проекта ще помогне за излизането на икономиката от кризата и ще създаде здрава основа за по-нататъшното й устойчиво развитие.

"Южен поток" има голямо значение и за руско-българските отношения като цяло. Между нашите две държави ще се появи обща газова граница, което ще даде допълнителен импулс за развитието на двустранното сътрудничество във всички аспекти.

- Ще сближи ли "Южен поток" още повече руския и българския бизнес?

- Сигурен съм, че реализацията на газопровода ще заздрави нашите партньорски отношения в дългосрочен план. В рамките на този стратегически проект ще нараства взаимодействието в сферата на ефективната и безопасна експлоатация на газопровода и в редица други посоки, свързани с изграждането и функционирането му - от логистиката до обучението на кадри. Само директната инвестиция в строителството на българския участък от "Южен поток" ще възлезе на 3,5 млрд. евро. Както руският, така и българският бизнес трябва да използват максимално откриващата им се възможност. Да действат с оглед дългосрочна перспектива, отчитайки факта, че "Южен поток" ще играе ролята на локомотив в този процес.

- В строителството се очаква да бъдат ангажирани 6000 работници, от които 2500 специалисти. В тази връзка трябваше да започне обучение на български кадри с помощта на "Газпром". Как се развива това начинание?

- В толкова отговорно дело като изграждането на газопровод, подготовката на специалистите е от първостепенно значение. Именно заради това в рамките на два ВУЗ-а - Руския държавен университет по нефт и газ "И. М. Губкин" и българското Висше транспортно училище "Т. Каблешков" се създава първият в историята на нашите взаимоотношения съвместен инженерен факултет. Смятам, че той не само ще стане ковачница на кадри за "Южен поток", но и ще помогне на бъдещите специалисти от най-висока класа, завършили този факултет, успешно да се реализират и след края на този грандиозен строеж. Все пак подобни експерти ще имат сериозни конкурентни предимства на българския и общоевропейския пазар на труда.

- Как се развива търговията между нашите страни? Какви са възможностите за разширяване на българския износ за руския пазар?

- През последните години този процес се развива доста динамично, поради което Русия остава един от основните търговски партньори на България. В същото време под влияние на световните кризисни тенденции и неблагоприятните явления в еврозоната се наблюдава известно съкращение на нашия стокообмен. За периода януари-септември т. г. той е 2,3 млрд. долара, което е под аналогичните показатели за предишната година. Все пак българските доставки в Русия нараснаха до 520 млн. долара. В тези условия е важно заедно да търсим резерви за нарастване на двустранната търговия и коригиране на запазващия се в нея дисбаланс. В частност това може да стане и чрез максималното използване на потенциала на пряката фериботна линия Варна - Кавказ, включително чрез увеличаване на плавателните съдове. Скоро в допълнение към двата руски ферибота "Авангард" и "Славянин" ще потегли и български кораб. Това несъмнено ще даде допълнителен импулс за нарастване на двустранната търговия като цяло и по-специално за българския износ.

- България е привлекателна дестинация за руските туристи. По какъв начин може да се стимулира двустранният интерес в тази област?

- Руските граждани наистина обичат да почиват в България. От януари до септември 2013 г. тук са пребивавали 640 000 души. Това е с 15% повече в сравнение със същия период за миналата година. Главният стимул за засилване на интереса на моите съотечественици към българските дестинации може да стане радикалното облекчение, а още по-добре и пълна отмяна на визовия режим. За руснаците с нашите разстояния липсата на грижа за виза е решаващ аргумент за избора на страна за отдих. Важни са дори и палиативните, но реални стъпки в тази посока. За съжаление досега не е реализирана хубавата идея за издаване на визи за руските граждани на българските летища по време на пика в летния и зимния сезони. Това се прави от други страни и дава сериозен икономически ефект. Аз виждам голям потенциал в развитието в България на нови видове туризъм - балнеологичен, винен, екологичен. На територията на България има множество древни православни светини. Това, както и доброто географско разположение на вашата страна, могат да я превърнат за вярващите руснаци в център на поклонничество на Балканите.

- През 2013 г. отбелязахме 135-ата годишнина от Руско-турската освободителна за България война. Какво да очакваме през 2014 г., когато ще отбележим 135-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и 100 г. от освещаването на една от най-красивите църкви в София - "Св. Николай Мирликийски"?

- Ние високо ценим приноса на в. "Стандарт" в отбелязването на 135-ата годишнина от Руско-турската война. Брошурата "Символите на свободата", макар и с неголям обем, бе много интересна и даде възможност да се осветлят нови факти за тази героична и славна епопея. Едно от централните събития през следващата година ще е празнуването на 135-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между нашите страни. Капацитетът и многопластовостта на нашите многовековни братски отношения не може да се ограничат само с безстрастно изброяване на цифри и факти. Нашето духовно родство и емоционална близост се коренят дълбоко във вековете. Достатъчно е да си спомним, че през X век от България в Русия е дошла славянската писменост. В началото на XV век митрополит на Москва и цяла Русия е бил българинът Киприан. Неведнъж Русия е идвала на помощ, рамо до рамо с българите се е сражавала за освобождението на България. Хиляди руски доброволци са тръгвали към Балканите за защита на православните братя, възприемайки участието си във войната като своя дълг, право и свещено задължение. Десетки хиляди от тях са дали живота си за свободата на България. Всичко това векове наред е придавало особен характер на отношенията между двата народа.

За предстоящата годишнина от установяването на дипломатическите отношения се предвиждат редица юбилейни мероприятия. Ще спомена само някои от тях: конференция "Русия и България: 135 г. заедно", младежки форум, документална изложба от архивите на министерствата на външните работи на Русия и България. Планира се пускане в обращение на съвместно пощенско-филателно издание, посветено на юбилейната дата. В сферата на културата и изкуството също има интересни идеи. 2014 г. ще бъде богата на паметни дати за руско-българските отношения. През април първата българска конституция, която е една от най-демократичните за времето си, ще навърши 135 г. Приятно ни е да знаем, че в създаването й непосредствено и активно участие са взели изтъкнати руски юристи. През идната година ще се отпразнува и 100-годишнината от освещаването на храма "Св. Николай Мирликийски" в София, или както тук го наричат - Руската църква. Очаква се в тържествата да участва председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия Волоколамският митрополит Иларион. Забележително е, че този юбилей съвпада с 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски", издигнат в чест на загиналите за Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Традиционно добрите отношения между сестринските Руска и Българска православна църкви винаги са придавали и придават особена окраска на многовековните духовни връзки между нашите народи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай