Категорично "Не" на отлагането на реформите в енергетиката

Категорично "Не" на отлагането  на реформите в енергетиката | StandartNews.com

Влиянието на родната енергетика върху състоянието на българската икономика и инвестиционна активност у нас ще е сред най-важните въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на националната дискусия "Да! На българската икономика", която "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) организират на 7 април. Ще издържи ли обществото на лобисткия натиск срещу промените в Закона за енергетиката? Това е най-същественият въпрос, за отговор на който потърсихме председателя на УС на КРИБ Кирил Домусчиев - дългогодишен радетел за ефективни реформи в енергетиката. 


- Г-н Домусчиев, в сряда се проведе среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на синдикати, топлофикационни и въгледобивни предприятия. Малко преди това топлофикациите в Русе и Сливен обявиха, че спират топлоподаването от 1 април заради промените в Закона за енергетиката, които задължават НЕК да изкупува тока само от когенерации с ефективно производство. Ще издържи ли кабинетът на засилващия се натиск от страна на част от енергийния бранш, или да очакваме отмяна или отлагане на току-що приетите поправки в енергийния закон?
- Лично аз очаквах такава остра реакция от сивата част от енергийния бранш. Нормално е, когато се прави реформа с цел ликвидиране на дефицитите в българската енергетика, тъмните сили, скрити в нея, веднага да се опитат да саботират по всякакъв начин тази реформа. Затова изобщо не съм изненадан. И ние от КРИБ, и други работодателски и браншови организации категорично казахме нашето "За" промените в Закона за енергетиката още по време на обсъжданията. Така че нашата подкрепа на реформите беше категорично заявена и тя срещна, мисля, подкрепата на поне 90% от депутатите на парламентарно представените партии. Ние като работодатели изказахме и острата си позиция срещу опитите за натиск спрямо кабинета да отмени вече приетите промени в Закона за енергетиката с писмо, което изпратихме до премиера Бойко Борисов, до председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова още миналата седмица. В това писмо категорично заявихме, че бизнесът стои зад промените в закона, че приветства текстовете, които ще намалят с 300 млн. лв. дефицита в системата - дефицит, който плащат и бизнесът, и обикновените граждани.
- Проблемът е, че само около 300 млн. лв. от дефицитите в НЕК ще се намалят, а за останалите над 300 млн. нищо не се прави?
- Именно затова кабинетът трябва да прояви нужната воля и да предприеме всички мерки за решаване на проблемите, които пораждат и останалите дефицити в енергетиката. Факт е, че има лица, които са заинтересовани да продължат да живеят на гърба не само на бизнеса, а и на обществото като цяло. Именно те сега бунят част от енергетиците и миньорите, които винаги са използвали като щит за своите интереси.
- Може би намеквате за Христо Ковачки?
- Не само. Тези лица са добре известни на обществото. Вие добре знаете на кого са тези топлофикации с неефективни комбинирани производства, заводски централи и т.н. Със сигурност тези лица не са членове на КРИБ, със сигурност те не произвеждат продукт с добавена стойност и не осигуряват толкова работни места, колкото осигуряваме ние. Знаете, че в КРИБ вече членуват над 11 хиляди фирми и работят близо един милион българи. Така че заради интересите на няколко енергийни олигарси и на експлоатираните от тях енергетици и миньори не може да страдат и индустрията и обществото като цяло.
- Обявените протести от миньори и енергетици няма ли да забият клин между съставните части на широката коалиция на управляващите?
- Не вярвам! Но и не смятам, че всички ние трябва да продължаваме да плащаме високите сметки на тока, произвеждан от неефективните централи. Нито смятам за редно тези собственици да манипулират служителите си да излизат на протести. Още повече че тези неефективни централи докарват дефицити не само на НЕК и тежат на индустрията с високите цени на тока, но загробват и други големи държавни дружества. Вземете например "БДЖ - Товарни превози", което има огромни вземания за превоз на въглища именно от собствениците на неефективни топлоцентрали, които едва ли някога ще си вземе. Питам - не е ли крайно време да спре двойното субсидиране на неефективните производители на електроенергия?
- Защо двойно?
- Защото, първо, те се субсидират от държавата чрез преференциално високите цени, на които се изкупува енергията от тях, и второ - чрез неизплатените задължения към държавни фирми. Задълженията им само към "Мини Марица-изток" са над 78 млн. лв., и към БДЖ - над 30 млн. лв.

Знаете ли, че само през 2014 г. енергетиката ни е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на НЕК задължително да изкупува електроенергията от термични и заводски централи, а това е дефицит, който, пак подчертавам, плащаме всички ние. Основна дейност на някои дружества е станало производството на електрическа, а не на топлинна енергия. Пример за това е "Видахим". Към 31 декември 2013 г. приходите на "Видахим" са 54 млн. лв., 52 млн. от които са дошли от продажбата на електроенергия. Е, питам аз - завод за гуми ли е "Видахим" или термоцентрала, след като над 96% от приходите му са от продажба на енергия? Съгласно евродирективите всяка страна в ЕС е задължена да подпомага високоефективното комбинирано производство на енергия, а преди последните промени в Закона за енергетиката у нас имаше преференциални цени дори за енергията, която не е от комбинирано производство. При това се оказа, че тези "преференциални" цени са по-високи дори от и цените на т.нар. американски централи. Цената на тока от "Ей И Ес Гълъбово" е 135 лв. за МВтч, от "КонтурГлобал Марица изток 3" - 89 лева, а от "Видахим" - 140 лв. за мегаватчас. Разбирате за какво обирджийство става въпрос, нали?!
- Има дори заводски централи, които продават тока по над 250 лв. за мегаватчас!
- Ще има, след като има търпимост! Погледнато от чисто пазарна гледна точка, ако самите неефективни когенерации и заводски централи наистина искат да съществуват, в тях трябва да се инвестира, за да станат високоефективни. Вместо това обаче там години наред не се прави нищо. Те само крадат от всички нас, които плащаме скъпия им ток. Така че нека направят съответните инвестиции, ако наистина искат да запазят работните си места. А ако са толкова добри като енергийни производства, колкото самите те твърдят, защо не излязат на свободния пазар, където най-ясно се вижда кой кой е?! Така че ние твърдо ще защитаваме поправките в Закона за енергетиката и ще застанем на страната на кабинета и на всички партии, които отказват да се поддадат на този силен лобистки и корупционен натиск!

Нещо повече, вече получихме сигнали от наши членове, които са готови да излязат със своите служители на контрапротест. Веднага след интервюто ми в bTV ми се обади Николай Вълканов, който, знаете, спаси работните места на хиляди миньори, за да декларира, че е готов да излезе на контрапротест с 10 хил. души в защита на промените в Закона за енергетиката! Затова, когато говорим за протести на енергетици и миньори, нека стане ясно на цялото общество, че членове на тези енергийни и миньорски синдикати има и при нас, и то много повече от тези, които някои се опитват да настроят срещу промените в енергийния закон. Така че не трябва да се спекулира, още по-малко - тези синдикати да бъдат употребявани от 1-2 олигарси срещу интересите на цялото общество. Лично аз проведох разговори с председателя на КНСБ и президента на "Подкрепа" и смятам, че те напълно разбират ситуацията и ако наистина претендират да са организации, настроени позитивно за развитието на България, не би трябвало да подкрепят такива срамни действия. Да не говорим, че и двата синдиката имат при нас, в КРИБ, огромна маса членове, които страдат от високите енергийни цени и рискуват да загубят работните си места, ако опитите за антиреформа успеят.

Няма как да бъде другояче, ако не спрем да плащаме всички тези дефицити в енергетиката.
- Лошото е, че никой никъде не говори за провеждането на реформи в БЕХ и в четирите му дъщерни дружества, най-вече - в НЕК?
- Да, ясно е, че БЕХ и конкретно НЕК трябва също да се реформират, тъй като останалите, както казахте, над 300 млн. лв. дефицити са именно там. Реформата там обаче няма как да бъде записана в закона, а трябва да е плод на волята и усилията на министъра на енергетиката и на кабинета като цяло. Ето, преди два дни прочетох едно интервю с председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, в което той изнася интересни данни за безобразията, които съществуват в дружествата от структурата на БЕХ и които, пак повтарям с риск да стана банален, плащаме всички ние.
- Преди близо две години излязох с коментар в "Стандарт", озаглавен "Вън "Берое" от енергетиката", след който последваха куп заплахи както от страна на ТЕЦ "Марица-изток 2", така и от фенове на този футболен клуб.
- "Берое" може би е най-малкият проблем на енергетиката ни. Ако говорим за парадоксите в нея, може би най-напред трябва да започнем от раздутите щатове в енергийните предприятия. Да вземем например щатовете на АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй". При еднаква мощност от 2000 МВт АЕЦ "Белене" трябваше да работи с 800 души персонал, а в "Козлодуй" работят 4200 души, вие знаете с какви заплати. Друг пример - в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работят 2500 души, а в частните, т.нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", чиято обща мощност е съпоставима с тази на "Марица-изток 2", се трудят под 900 души. И това са само част от примерите. Извинявайте, господа управляващи, но кой плаща сметките за раздутите щатове в държавните енергийни дружества?! На всичкото отгоре се оказва, че колективните договори в държавните енергийни фирми са по-щедри дори и от тези в най-добрите фирми от реалната икономика - средни заплати от по 2000 лв., безплатни транспорт и храна, пари за почивка, въпреки че имат почивни бази с цени, нямащи нищо общо с останалия свят. Поддържането на тези колосани социални придобивки влиза в цената на тока за крайните клиенти, независимо дали са индустриални или битови, и обуславя всички тези дефицити в НЕК. Да не говорим за кражбите, за лошия мениджмънт и лошите практики, за които и КРИБ, и БФИЕК сме уведомявали нееднократно всеки енергиен министър, но без никакъв ефект досега. Колко министри се смениха, но реформи в дружествата от структурата от БЕХ няма абсолютно никакви! Така че проблемът в държавните енергийни дружества е много сериозен. Затова смятам, че депутатите от енергийната комисия в парламента си свършиха прекрасно работата, като с гласуваните промени в Закона за енергетиката създадоха необходимите условия за решаване на сериозни проблеми в системата, за което ние от КРИБ можем само да ги поздравим. Оттук нататък на ход са енергийният министър Теменужка Петкова и кабинетът "Борисов" като цяло. Именно те трябва решат проблемите с останалите неколкостотин милиона лева дефицити, за които ме попитахте и чието изчистване е свързано именно с провеждането на реформи в подопечните на БЕХ държавни дружества. Засега обаче там не виждам наченките на реформи. Доскоро отдавах това забавяне на обстоятелството, че на новия енергиен министър е необходимо време, за да се запознае обстойно с проблемите в сектора, но се надявам, че през следващите седмици тези реформи ще започнат. В противен случай напълно ще се обезсмислят всички обещания за реформи в енергетиката, които кабинетът "Борисов" заяви.
- Голяма част от тези дефицити обаче са резултат от сключените дългосрочни договори с "американските" и ВЕИ централите?
- Така е, но пак е в пълномощията на министерството, БЕХ и НЕК да проведат търговски преговори с тези централи. Това, което се очакваше от парламента по отношение на централите, той го направи. Ръцете на държавните институции вече са развързани да извършват постоянен контрол в централите, за да се запуши и този дефицит. Ние от КРИБ и БФИЕК сме заявявали на всеки енергиен министър, че при необходимост винаги сме готови да окажем експертна помощ на министерството, но такава досега не ни е искана. Много се надявам и най-сетне да бъдем поканени на среща от новия енергиен министър.
- Протестите срещу промените в закона съвпадат с традиционно тежките за енергетиката месеци април и май, когато потреблението рязко пада, а централите продължават да бълват скъп ток, който дори Турция и Гърция отказват да купуват, тъй като и там е все още рано за включване на климатичните инсталации.
- Да, но Турция и Гърция купуват нашия евтин ток и точно в това е проблемът. А всъщност най-големият проблем е, че през годините българската индустрия беше унищожена, което драстично сви потреблението. Сега тя плаща най-скъпия ток, което беше доказвано от проучвания на KPMG и посочвано в доклади на Европейската комисия. Разберете - няма как у нас да се създават индустрия и работни места при скъпа енергия и дефицити, които тежат на бизнеса. Знаете, че на всичко отгоре години наред тази индустрия субсидираше и цените на електроенергията за населението.
- Значи сте против провеждането на социална политика чрез цената на тока, и то точно преди предстоящите местни избори?
- Ние сме "за" подпомагане на социално слабите, но категорично против това да става под формата на евтин ток ниско напрежение за всички. Защото сега и един пенсионер, и аз плащаме еднаква цена на тока, а аз например мога да си позволя да плащам и по-висока цена, нали?! Затова много се надявам, че до края на годината и електроенергията ниско напрежение също ще излезе на свободния пазар и тогава, който е конкурентоспособен - нека продава, а който не е - да затваря! А социално слабите трябва да получават енергийни помощи от социалното министерство.
- Звучи ми като мечта точно защото поне от няколко години само говорим за това?
- Аз смятам, че ако правителството се справи с олигарсите в енергетиката и извърши реформа в БЕХ, тези дефицити ще изчезнат и цената на тока ще може да се задържи на това ниво. Освен това либерализацията е нещо, за което и ние от КРИБ и БФИЕК настояваме, а и ЕК ни притиска да направим. Така че либерализацията на енергийния пазар ще се случи колкото и мудни и безотговорни да са ни политиците. Защото при всички положения при либерализацията ще има голяма конкуренция и на пазара ще остане само евтината електроенергия. Затова очаквам цената на тока не само за бизнеса, а и за населението също да падне. А социално слабите трябва да получават енергийни помощи и ние ще подкрепим за това социалния министър, независимо дали той ще се казва Ивайло Калфин, или не.
- Все още ли нямате добра комуникация с министър Ивайло Калфин?
- Надявам се през следващите седмици да стигнем до консенсус по основни въпроси и комуникацията ни с него да стане по-добра.
- Второ отворено писмо с искане за намаляване цената на природния газ изпратихте до държавните институции. Получихте ли отговор и насрочена ли е дата на заседанието на Съвета по сигурността към МС, за което настоявахте?
- Не, нямаме отговор. За всички развити държави по света индустрията е предмет на националната сигурност. Именно затова и ние поискахме свикване на Съвета по сигурността към МС фундаментален за индустрията въпрос, какъвто е цената на природния газ. Цената на газа навсякъде по света е важна, тъй като тя е основна суровина за производството. И когато твои конкуренти, не говоря само за съседни държави, имат много по-ниска цена, съвсем логично е индустрията да страда, да закрива работни места, да отказва нови инвестиции и да изнася производства в чужбина. Това е огромен проблем за държавата, проблем на националната ни сигурност, която обаче се занимава с какви ли не теми, но на този проблем не обръща никакво внимание. Крайно време е да се разбере, че ако безработицата се увеличава, ако нямаме производство с добавена стойност, а не просто производство на суровини и износ на суровини, няма как държавата ни да става по-богата, няма как бюджетът да се пълни и младите хора да престанат да бягат и България да се обезлюдява. Така че проблемът е фундаментален и дано поне обществото го разбере, тъй като засега явно политиците все още отказват да го осъзнаят. Разберете, без запазване на сегашните работните места и откриване на нови България няма бъдеще! Факт е, че много индустрии напуснаха България. Давал съм много пъти примера със "Стомана", която пренесе производството си обратно в Гърция, където и цената на електроенергията, която идва от България, и на природния газ, са много по-ниски от тези тук.
Същото се случва и с много други производства, да не говорим, че много инвеститори отказват да дойдат тук именно заради високи енергийни цени. Надявам се, че в крайна сметка ще се появят разумни политици, които ще намерят решение на този проблем. Като говорим за високи цени, особено на природния газ, трябва да кажем, че не само бизнесът страда от тях, но и цялото общество. Защото в много градове у нас, включително и тук, в центъра на София, много от сградите се отопляват на дърва и въглища. Затова София е една от най-мръсните столици в Европа. Защо у нас не можа да се наложи битовата газификация? Именно защото цената на газа е много висока. А навсякъде по света природният газ отдавна е завладял градовете като най-евтиното и екологично гориво. Защо ние и нашите деца трябва да дишаме дима и саждите от твърдото гориво? Защото природният газ е много скъп!
- Един приятел ми обясни, че плаща за отоплението на своята малка къща в Банкя с природен газ по 400 лв. месечно. Отговорих му, че на ток би му струвало два пъти по-евтино!
- Аз ще ви дам доста по-фрапиращ и мащабен пример. В момента "Биовет" инвестира в изграждането на парови централи на биомаса, така че от края на годината ще спре да купува скъпия природен газ. И в завода в Разград, и в този в Пещера изграждаме котли по белгийска технология, които ще работят с отпадна дървесина и с мицелния отпадък от нашето производство, което няма да отива в пречиствателна станция, а в тези котли.
- Не е ли това технологично връщане в ХIХ век?!
- Направо! А това означава и че потреблението на природен газ в България ще се понижи, тъй като и други предприятия се преориентираха към биомаса. Резултатът ще е, че България вече няма да бъде атрактивен пазар за природния газ поради малките доставени количества. За да договори добра цена на газа, на държавата й трябват обеми, а обемите ги дава индустрията. Държавата обаче връща индустрията към старите времена - да гори дърва, въглища и отпадъци. Така че - да, парадоксална държава сме. Затова и нямаме отговор на нашето писмо за свикване на Съвета по сигурността. Значи енергетиката и индустрията не са проблем на националната сигурност! Явно по-сериозен проблем са няколко кюрди на границата и разни криминални събития!

Лично аз все още се надявам, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отдели време да се срещне с нас. Надявам се да поговорим за реформите - ние да я подкрепим, а тя да поеме ангажимент да ги реализира, а не да отстъпва под някакъв уличен натиск. Ние категорично не можем да приемем отменянето или отлагането на реформите в енергетиката! Прехвърлянето на разходите на неефективните производства към бизнеса ще доведе до много по-голям брой съкращения на работни места от тези в централите с неефективни производства и до свиване на базовата, здравата индустрия, която произвежда добавена стойност, а не краде!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай