"Земетресение" люлее жители в Бъкстон

"Земетресение" люлее жители в Бъкстон  | StandartNews.com

София. "Земетресение" люлее жители в столичния квартал "Бъкстон". Или по-точно строеж на нов блок в непосредствена близост до други два. Според хората изграждането на сградата на бивша зелена площ подкопава основите на тези, в които живеят. Жителите описват усещането по време на строителните дейности като "земетресение". Твърдят, че в техните блокове вече са се появили пукнатини, информира бТВ.

По думите им изкопните работи се извършват на дълбочина 3-3,5 метра под основите на техните жилищни сгради, тъй като новият блок е с подземен гараж.

Вече са изпратили молба до общината, в която настояват да бъде изпратена експертна комисия, която да установи дали има риск за жилищата им.

Зам.-кметът на столичния район „Витоша" Теодор Петков заяви, че строежът е законен и е допуснат с изменение на регулационния план, според който целият терен е за жилищно застрояване. Предвидено е мястото между двата блока да се застрои плътно.

На въпрос дали изкопни работи са допустими в такава близост до други сгради, той отговори: "Предполагам, че е допустимо". По думите му става въпрос за трета категория обект, който под контрола на ДНСК, а районната администрация отговаря за по-високи категории.

Все пак той обяви, че в понеделник ще бъде извършена проверка на дирекция "Контрол по строителството", за да се установят евентуални щети и ако се наложи, да бъдат сезирани съответните органи в посока спиране на строежа, съобщава още бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай