Земеделци даряват зеленчуци на социално слаби

Земеделци даряват зеленчуци на социално слаби | StandartNews.com

Благоевград. Зеленчукопроизводители от общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич спряха да мятат зарзават по земята. Те протестират всеки ден, събират се мирен митинг на паркинга пред мотел „Мамин Кольо", до главен път Е-79. Но от началото на седмицата нито блокират шосето, нито хвърлят продукция на магистралата за Гърция.

„Решихме да не съсипваме по този начин стоката си, а да я използваме по-умно. В сряда дарихме на община Сандански по 200 килограма домати и краставици, които ще стигнат за нуждите на всички социални заведения за една седмица", сподели Кирил Писков, който е в Управителния съвет на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013".

В следващите дни те ще направят същия благороден жест и към социалните институции в общините Кресна, Струмяни и Петрич. „По-добре е да помогнем, а не стоката ни да се разваля по корените, тъй като няма търсене и не се реализира на пазара. Но се надяваме, че земеделският министър Димитър Греков ще си спази обещанието и ще помогне на сектора да излезе от кризата. В противен случай ще блокираме ГКПП - Кулата на границата с Гърция, както правят и гръцките земеделци. Разликата е, че те протестират, когато нямат работа, а ние по време на прибирането на реколтата", каза още Кирил Пасков.

Той и колегите му приветстват стартиралите проверки по границите, тържищата, борсите и складовете на едро. Целта е всички компетентни институции да затегнат контрола върху вноса на некачествена продукция и да започне изкупуването на български зарзават.

Зеленчукопроизводителите настояват държавата да им осигури европейски средства, както и дотация за всеки произведен килограм продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай