Зелена светлина за "Южен поток"

Зелена светлина за "Южен поток" | StandartNews.com

София. Проектът за газопровода "Южен поток" отговаря на екологичните стандарти в България и ЕС. Това реши Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), който одобри изграждането на българския участък от газопровода. Консултативното решение на ВЕЕС е взето с пълно мнозинство, съобщиха от МОСВ и напомниха, че компетентният орган за вземане на решение е екоминистърът Искра Михайлова.

Във финалните 4-часови разисквания са взели участие и представители на министерствата на регионалното развитие и на земеделието, общини, неправителствени организации, РИОСВ, Басейнови дирекции за управление на водите - Черноморски район и Дунавски район.

Процедурата по ОВОС беше открита през август 2011 г. Проведени бяха обществени обсъждания в 39-те общини, през чиито територии ще преминава газопроводът. Приети са 52 специални мерки за ограничаване на въздействието на газопровода върху околната среда, 9 от които защитават живота и здравето на хората, а останалите - флората и фауната.

540-километровият газопровод преминава през 11 области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. По трасето му на наша територия са разположени един приемен терминал на морския бряг и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай