"Заточеници" на Яворов мъчи зрелостниците

"Заточеници" на Яворов мъчи зрелостниците | StandartNews.com

София. Учениците ще пишат по темата „Заточеници" на Пейо Яворов на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин за 41 задача.

Малко над 62 121 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература, с която днес започват изпитите за дванайсетокласниците.
Първата матура започва в 8:00 часа във вторник, а втората е в четвъртък. В 4:15 часа сутринта в Министерството на образованието чрез компютърна програма беше генериран изпитният вариант за матурата по български език и литература. Възможните комбинации от задачите в отделните модули са над 11 000 000.

В момента въпросите се адаптират на брайлова азбука за незрящите ученици. Малко преди 8:00 часа във всички училища ще бъдат получени кодове, чрез които от интернет страница ще бъдат изтеглени тестовете.
В 9:00 часа ще стане ясен и 41 въпрос, по който учениците трябва да пишат есе или съчинение.
От 10:00 часа днес се провеждат и изпитите от външното оценяване след 7 клас, на които се явяват около 64 000 деца. С оценката от него желаещите кандидатстват в училищата с прием след седми клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай