Заради студа харчим повече ток, отколкото на Нова година

Заради студа харчим повече ток, отколкото  на Нова година | StandartNews.com

Заради студа снощи сме харчили повече ток, отколкото на Нова година. От електроенергийния системен оператор отчитат ръст в потреблението - 20 на сто от началото на застудяването, предаде bTV.

Многото климатици и печки включени заради минусовите температури в последните дни вдигнаха значително консумацията на ток в последните дни.

Харчим повече ток и спрямо същия период на миналата година, но тогава е било с 6 градуса по-топло.

А по голямата консумация неминуемо ще се отрази и в сметките за тока.

Домът на Тодор е с цялостна изолация. Казва, че обича да му е топло и затова освен парното включва и климатик. Изчислява, че сметката му за ток до 29 декември е почти два пъти по-висока от ноемврийската.

„Доотоплявам се с климатик и по-честата му употреба доведе до двойно увеличаване на разходите. Климатика си го настройвам в 16 часа автоматично да се включва, за да може, като се прибирам от работа, да ми е топло вече, и работи до сутринта до тръгването ми за работа", обясни Тодоров.
Не само той включва по-често климатика.

„Все пак е зима, производствените мощности, които трябва да работят, работят, всички са включени, използваме съвсем малко студен резерв и смятам, че сме готови и няма да има проблем за енергийната система на страната", изтъкна Иван Йотов - изпълнителен директор на ЕСО.

Абонатите на енергодружествата в страната се отчитат на различни дати. Затова и студът ще има различна а тежест в сметките им.

„Най-вероятно февруарските фактури ще обхванат този период, който е по-студен, и те ще бъдат с по-висока стойност. Моята средна сметка е 40 лв., но в студените дни пускам печка освен парното и сметката ми се качва от 40 до 50 лева", поясни Тодор Матев от Потребителския съвет към "ЧЕЗ - България".

Риск от неприятна изненада във фактурите има най-вече за абонатите, които се отчитат от 10 януари до 10 февруари.

За хората, изпитващи трудност с плащането на зимните сметки за ток, и трите енергодружества дават възможност за разсрочено плащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай