Заради новата цена на тока: Месо и хляб поскъпват

Заради новата цена на тока: Месо и хляб поскъпват  | StandartNews.com

С 9.79% скача електроенергията, замерят ДКЕВР с яйца заради решението

Токът поскъпва с 9.79 на сто от 1 октомври. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера. След двудневно заседание регулаторът окончателно утвърди първоначалното предложение на работната група за поскъпването. Новите цени на тока ще ни ударят по джоба не само през сметките за електричество, но и докато пазаруваме в бакалията или супермаркета, смятат производители.

Месото и колбасите със сигурност ще поскъпнат като себестойност, а най-вероятно това ще се отрази и в крайната им цена в магазините, коментира Илонка Аврамова, шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според нея е възможно да има производители, които да могат да компенсират поскъпването на тока, без да вдигат крайната цена на продуктите си, но това ще е за сметка на намаляване на печалбата. Повечето от месопреработвателите обаче твърдят, че и досега са работили на ръба и с минимални печалби, а по-скъпият ток ще ги принуди да вдигнат цените. Разчетите за това с колко ще поскъпнат колбасите все още не са готови, но ще станат ясни до седмица - две, когато ще излязат и първите продукти, правени със скъп ток. Производителите на сирене и кашкавал казват, че ще се опитат да задържат максимално цените заради свитото потребление, което удря дори продуктите за ежедневна употреба. Изборът обаче вероятно ще е между по-висока цена на крайния продукт или освобождаване на работници, коментираха собственици на големи мандри. Хлябът също няма да бъде пощаден от новите цени на тока. "Те ще се отразят върху себестойността на продукцията. Не трябва да забравяме, че върху увеличението има и ДДС. Този данък винаги е за сметка на крайния потребител", каза Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Според нея е много вероятно в големите вериги хлябът да запази цената си, защото производителите трудно могат да коригират условията в договорите си.

"В малките магазини, където се работи ден за ден и без договори обаче, вероятно ще има поскъпване на хляба", коментира Кукушева. Тя посочи още, че новата цена на тока оскъпява не само хляба, а и суровините за него. "В момента в страната има 2,5 млн. тона пшеница, която се съхранява в складове, където се поддържа постоянна температура. Поскъпването на тока директно вдига цената за съхранението. Увеличават се и разходите за производство на брашно, което неминуемо ще доведе до поскъпването му. Торовете също поскъпват, а се очаква скок и в цената на газа", коментира Кукушева. Според нея търговците също ще усетят скока на тока и ще се наложи да компенсират по-високите си разходи, като ги разхвърлят върху надценките на стоките, които предлагат в магазините си. "Актуалната възможност, която има в момента, е намаляване на ДДС за хляба до 5%", смята Кукушева. Тя посочи, че Румъния и Гърция в момента обмислят нулева ставка за насъщния.

Решението на ДКЕВР е взето на фона на двудневни протести пред централата на регулатора. Вчера по сградата полетяха яйца.

Патриотите очакват нови протести

С викове "Мафия" и "Стига геноцид" хиляди членове и симпатизанти на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" протестираха пред ДКЕВР срещу поредното повишаване цената на тока.

"Поскъпването на тока с 10% е всъщност поредното обедняване на българските граждани", каза съпредседателят на коалиция Патриотичен фронт Валери Симеонов. "Повишаването на тока е чисто политически ход. Той не е продиктуван от икономическа необходимост. Извършва се сега, за да се свали отговорността от следващите управляващи", категоричен бе той.

"Лицата на мафиотите, които източват енергетиката, ще бъдат показани, защото в следващото Народно събрание ще има патриоти. Ние ще принудим управляващите да назоват злодеите на българския преход и ще наложим възмездие", заяви Симеонов. "Промяна в цената на тока може да бъде извършвана само след пълен анализ и одит на приходите и разходите в енергетиката. Тогава ще се види, че там се извършват колосални кражби и злоупотреби и след тяхното ограничаване цената на тока ще бъде намалена", заяви другият съпредседател на коалицията Красимир Каракачанов. "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" внесоха и протестна декларация в ДКЕВР, с която призова комисията да не допуска ново увеличение на цената на електроенергията. "Поскъпването на тока в този момент би имало тежки социални последици, би означавало реверанс пред спекулативната политика на монополистите и би отключило нови протести, подобни на тези през февруари 2013 г.", се казва още в декларацията.

68 ст. от 100 лева остават в ЧЕЗ

Делът на ЧЕЗ в крайната цена на тока продължава да пада и при поскъпването му. Така от сметка на битов клиент 100,03 лв. в касите на ЧЕЗ остават едва 68 стотинки. "ЧЕЗ се нуждае от адекватни постъпления, които да й позволят да доставя сигурно и качествено електрозахранване за над 2 млн. клиенти в Западна България. Намаляване на приходите значително ограничава възможностите ни да поддържаме и развиваме най-голямата електроразпределителна мрежа в страната и създава риск от повишаване на аварийността", коментира Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Близнашки: Неизбежно е

С поскъпването на тока трябва да се вземат компенсаторни мерки за социално слабите, заяви пред журналисти премиерът Георги Близнашки.

"Плавно нарастване на цените на тока е неизбежно. Трябва да се излезе от дупката, в която сме попаднали", допълни той. "През последната година ситуацията стана много тежка. Затова и създадохме енергийния борд", обясни премиерът.

Увеличението покрива 1/5 от дефицита на НЕК

Увеличението на цената на тока ще покрие едва 1/5 или около 200 млн. лв. от текущия дефицит в НЕК от 900 млн. лв., който ще се натрупа през следващите 12 месеца. Това коментира министърът на икономиката Васил Щонов пред бТВ. "Още 200 млн. ще бъдат покрити от таксата "задължения към обществото", която се плаща от бизнеса. Така всеки участник в енергийния пазар ще поеме част от недостига в системата", обясни Щонов. По думите му останалите 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани чрез подобряване на ефективността на държавните дружества и предоговаряне на дългосрочните договори. Според министъра при предишните управления е оказван политически натиск върху комисията.

Сметката с 5 лева повече

Столичани плащат най-много, в Бургас е най-евтино

С 5 лева ще скочи средната сметка за ток. Изчислението е правено при средностатистическо месечно потребление от 330 кВтч, 2/3 от които по дневна тарифа и 1/3 - по нощна.

Най-много решението на Държавния регулатор ще натовари сметките на потребителите в Западна България. От вчера дневната тарифа за клиентите на "ЧЕЗ Електро България" АД скача с 9,97% и вече е 0,16897 лв./квтч без ДДС (0.20276 с ДДС). Нощната тарифа се увеличава с 9,84% и вече е 0,09553 лв./квтч без ДДС (0.11463 с ДДС). Малко по-леко е поскъпването за битовите абонати в Североизточна България. Там дневната тарифа на "Енерго-Про Продажби" АД скача с 9,8%, а нощната - с 9,5 на сто. Така дневният ток за потребителите на изток от Плевенска област вече струва 0,17959 лв./квтч без ДДС (0.21551 с ДДС), а нощният - 0,9803 лв./квтч (0.11763 с ДДС). На най-нисък ценови шок комисарите от ДКЕВР подлагат клиентите на "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД. Според решението на Регулатора от вчера сметките на битовите клиенти в Югоизточна България се увеличават с 9,7% през деня, когато 1 кВтч вече струва 0,16920 лв. без ДДС (0.20304 с ДДС). Скокът на нощната енергия в Пловдив, Бургас и региона е с 9,35% и вече е 0,09507 лв. (0.114096). Бизнесът също ще усети поскъпването на тока, и то повече спрямо битовите потребители. Скокът е резултат от увеличаването на добавката за "задължения към обществото". Това са високите цени, на които НЕК изкупува тока по дългосрочните договори от двете американски централи, както и "зелената" и "кафявата" енергия по преференциални цени, която плащат фирмите на свободния пазар. Тя се вдига с 9 на сто и вече е 18,93 лв./МВтч без ДДС (22.72 лв./МВтчас с ДДС).

Клиентите на ЕВН се самоотчитат до петък

EVN България дава възможност на своите клиенти да самоотчетат електромерите си към 1 октомври най-късно до петък, се казва в съобщение от компанията. Самоотчитането е по желание и няма задължителен характер, напомнят от дружеството. Потребителите само трябва да попълнят показанията на електромерите си към 1 октомври 2014 г. в декларация и да я подадат в удобен за клиента офис на компанията най-късно до 17 часа в петък, 3 октомври. При попълването трябва да посочат ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай