Започват Коледните пости

Започват Коледните пости  | StandartNews.com

София. На 15 ноември започват Коледните или рождественски пости. Те се изпълняват стриктно от вярващите християни, които по този начин се подготвят за посрещането на материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

От днес до 24 декември не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Само в сряда и петък не трябва да се употребява олио и вино.

Християните могат да ядат месо чака на 6 декември - Никулден, когато може да се консумира и вино.
Църквата прави изключение на Коледните пости за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Двойките, решили да сключат брак, не могат да се венчаят до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари). Само Светият Синод може да разреши при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Протестантските църкви изцяло отричат Коледния пост. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.

Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни", денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай