Започва изграждането на Северната тангента

Започва изграждането на Северната тангента  | StandartNews.com

Изграждането на Северната скоростна тангента започва днес. Общата й дължина е 16,54 км, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще присъства на официална церемония за символична първа копка на Северната скоростна тангента. Събитието ще се състои от 13:00 часа, на бул. „Ботевградско шосе" при пътния възел след пресичането със Софийски околовръстен път в посока София.

Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в обекта се пресичат автомагистралите „Тракия" и „Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Тангентата не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между три европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай