Започна дискусията "Да! на българските региони" в Поморие

Започна дискусията "Да! на българските региони" в Поморие | StandartNews.com

Започна поредната дискусия от кампанията на в-к "Стандарт" "Да! на българските региони". Тя се провежда в Поморие. Министри, кметове, археолози, експерти, специалисти и бизнес ще обсъждат най-важните за Черноморието ни въпроси.

В срещата ще участват министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министрите на туризма и културата, експерти от различните институции, археологът и съветник на културния министър Вежди Рашидов - Николай Овчаров, кметове от региона, представители на бизнеса и др. Домакин на събитието ще бъде кметът на Поморие Иван Алексиев.

Един от важните въпроси по време на дискусията ще бъде и бъдещето на Aнтичната куполна гробница. Тя е истински шедьовър на древната архитектура. Уникалният археологически паметник, който се намира на 4 км от Поморие, е разяждан от опасни пукнатини. Процепите се забелязват по свода на хероона и по стенните ниши. От свода се свличат пръст и мазилка, като вече могат да бъдат преброени и поне десетина пукнатини.

Кметът на Поморие е наясно с критичната ситуация и е взел спешни мерки за осигуряване на средства и спасяването на уникалната гробница: "Информирали сме Министерството на културата, откъдето спешно изпратиха екип, който да изследва пораженията върху паметника и да оцени състоянието му, както и мерките, които ще бъдат предприети.

Към момента комисията от Министерството на културата прави оглед на място и в близките дни се очаква да излезе с експертно становище относно състоянието на гробницата. За нас това е обект от изключително значение и ще направим всичко по силите си, за да го съхраним, но разчитаме и на подкрепа от страна на държавата", коментира кметът Алексиев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай