Заместник на Бакалов поема военно разузнаване

Заместник на Бакалов поема военно разузнаване | StandartNews.com

Полк. Светослав Даскалов ще оглави Военното разузнаване, научи "Стандарт". Назначението му ще бъде подписано от министъра на отбраната Николай Ненчев утре, 19 ноември, а днес е последният работен ден на Йордан Бакалов. Той напуска поста заради приетите от парламента законови поправки, според които начело на служба "Военна информация" трябва да бъде кадрови военен. Сега Даскалов е заместник-председател, но за кратко - от март до май, бе временно изпълняващ длъжността ръководител след освобождаването на Веселин Иванов до назначаването на Бакалов. Иванов бе освободен заради отказа му да отвори досиетата на военните разузнавачи.

Вчера министър Ненчев отказа да отговори категорично на въпроса кой от двамата заместници ще поеме службата. Той дойде в ресорната Комисия по отбрана за обсъждането на бюджета. След близо два часа стана ясно, че бюджетът е одобрен, против гласували двама депутати от БСП и двама от ДПС.

На излизане Ненчев отбеляза, че е доволен от заложеното увеличение за отбраната - близо 200 млн. лв. Според него бюджетната рамка давала сигурност на военнослужещите. В началото на годината ще бъдат обявени конкурси за 400-500 сержанти и войници. Свободните места в системата обаче са 4100 и за тях в хазната няма заложени заплати, коментираха депутати. В дебата те упрекнали министъра, че се фаворизират военновъздушните сили за сметка на сухопътните и военноморските. Куриозно е например заложеното в бюджета намаление на порциона за курсанти - от 10 на 8 лв., докато за летците остава същият. Причината - проучване на МО установило, че летците предпочитат телешко, а курсантите - свинско, и понеже цената на свинското била паднала, орязали и порциона им.

Министърът бил притиснат и от въпроси подкрепя ли орязването на социални придобивки на военнослужещите. Той отговорил, че ги разбира, но фактът, че не протестирали, увеличил доверието в армията. От думите му станало ясно и че мерките, предложени от финансовия министър, не са били предварително съгласувани с него.

Очаквано Ненчев се оказа единственият високопоставен политик, който подкрепи президента Росен Плевнелиев за изявленията му срещу Русия. И той имал информация, че хакерската атака срещу ЦИК и Президентството в деня на изборите идвала от Русия или Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай