Южен поток е етапно събитие за България

АЕЦ "Белене" не е затворена страница, смята руският посланик Юрий Исаков

Южен поток е етапно събитие за България | StandartNews.com

София. Работата по грандиозния проект "Южен поток", която вече започна, е етапно събитие за България в съвременните не лесни условия. Проектът ще позволи да бъдат създадени хиляди нови работни места. В България ще се влее мощен инвестиционен капитал от 3 милиарда евро. А монтажът на новите технологии и съоръжения ще бъде извършен от български специалисти. Това подчерта посланикът на Русия Юрий Исаков на среща с българи, завършили руски учебни заведения.

Голямата зала на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ се оказа тясна да побере следвалите в Русия наши сънародници в навечерието на празника на руските вузове, който се отбелязва утре, на Татянин ден по руския религиозен календар, не само в Русия, но и много други държави, чиито граждани са учили и специализирали в руските вузове през последните десетилетия. През 1755 г. руската императрица Екатерина издава указ за създаване на Московския университет и от тогава Татянин ден се чества като празник на студентската младеж. Юрий Николаевич обясни, че все още няма решение по искането на ЕС за преразглеждане на договорите на Русия със шестте страни, участнички в проекта. Но преди дни по време на посещението в Москва на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер след разговори с руския енергиен министър Александър Новак е решено да се създаде комисия, която да търси изход от ситуацията. Спирайки се на "многострадалния" според него проект АЕЦ "Белене", Юрий Николаевич изрази надежда, че той не е затворена страница и се надява, че на края ще надделеят практическите, а не политическите съображения. Посланикът напомни, че тези дни Унгария се е договорила с Росатом за построяване на две нови атомни централи, чрез които страната не само ще задоволява вътрешните си нужди, но и ще изнася електроенергия.

Посланикът отбеляза със задоволство, че икономическите отношения между Русия и България се развиват динамично. За 10 години руските инвестиции в България са се увеличили до 2 милиарда евро. Русия заедно с Германия са главните търговски партньори на България. Руските туристи през 2012 г. са били 750 000, а данните за 2013 г. със сигурност ще са по-високи.

През 2014 г., когато на 7 юли се навършват 135 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България, ще има много прояви за отбелязването на това важно историческо събитие, каза Юрий Исаков.

Юрий Николаевич подробно говори за вътрешната и външната политика на Русия през 2013 г. и за перспективите през 2014 г. Акцент в конкретните задачи пред руската икономика, която постигна ръст през 2013 г. особено в селското стопанство, е да се развиват инвестиционния и бизнесклимата и да се продължават реформите, така че Русия да се превърне в един от световните икономически лидери. В социалната област се отбелязва повишена грижа към хората, като пенсиите и заплатите са увеличени.

Отговаряйки на въпрос от аудиторията ще прерасне ли сблъсъкът на опозицията с властите в Украйна в гражданска война, руският посланик изрази надежда, че това няма да се случи. Опозицията не трябва да тласка нещата в тази посока, подчерта Юрий Исаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай