Йовчев: Загражденията остават, докато спрат опитите за насилие

Разходите на полицията по протестите са близо 2 млн. лева

Йовчев: Загражденията остават, докато спрат опитите за насилие | StandartNews.com

София. „Ненормалната ситуация е от това, че има опити да бъде провокирано насилие и грубо нарушаване на обществения ред. Когато тези опити престанат, няма да има струпване на полиция и заграждения". Това коментира вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол в отгоовор на въпрос от ГЕРБ, кога ще бъдат премахнати загражденията около Народното събрание.

По думите му протестите, които се провеждат от 14 юни, са незаконни и при много от тях грубо се нарушава общественият ред.

„Има опити за насилие над народни представители, служители на парламента. В много случаи се нарушава държавно и общинско имущество, правят се опити за нахлуване в българския парламент. В тази връзка, се въвежда периметър на зона за сигурност, който се определя от необходимостта", каза още Йовчев.

Според него вътрешното министерство няма вина за засиленото полицейско присъствие при някои от протестите.

„От която и гледна точка се опитваме да анализираме ситуацията, едва ли може да вменим вина на МВР. Не МВР създава тази обстановка около парламента, която да изисква засилена охрана", каза министърът.

„Докато има протестиращи, които се опитват да нападнат народни представители, служители на парламента, да рушат имущество, е необходимо осигуряване на обществения ред. Министерството прави точно това. В ситуацията е много по-добре, когато има полиция, която осигурява обществения ред, отколкото да има вандалстващи хора около, дори и в сградата на парламента", заяви вицепремиерът.

Общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв., съобщи още Йовчев.

Броят на ангажираните служители се променя в зависимост от обстановката. Сложната обстановка обосновава необходимостта от командироване за охрана на протестите в София на служители от различни области на МВР – тяхната численост е между 20 и 500 служители в различните дни. Между 14 юни и 27 ноември 2013 г. за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай