Яжте тези храни за по-добър сън

Важно е да консумираме продукти, които увеличават производството на хормона мелатонин

Яжте тези храни за по-добър сън | StandartNews.com

Мелатонинът е ключов за здравето ни хормон. Той се произвежда в човешкото тяло, като регулира кръвното налягане, подобрява имунната система и забавя свързаните с възрастта промени, заради което го наричат „хормонът на младостта”. Произвежда се в тялото ни по време на сън от полунощ до четири часа сутрин и има антистресов ефект. Затова и е толкова важно да си лягаме навреме и да не будуваме след дванадесет часа нощем.

Известно е още, че над 30 този хормон се произвежда все по-малко с всяка изминала година. Поради недостатъчно количество на мелатонин, възрастните хора изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние. Но все пак има начин как да се предотврати интензивното намаляване на мелатонина – консумирането на храни, които увеличават производството му. Храните, съдържащи триптофан, също играят важна роля. Това е аминокиселина, която осигурява синтеза на серотонин и мелатонин. Ето някои храни, наричани от диетолозите „хапчета за сън”:

Бананите съдържат магнезий, който стимулира производството на мелатонин. Черешите и вишните пък са рекордьорите по съдържание на мелатонин. Ако изядете само няколко от тези плодове преди лягане, нивата на мелатонин ще се повишат и сънят ще дойде по-бързо.

Млякото и млечните продукти имат висока концентрация на триптофан и следователно помагат за синтеза на мелатонин. Сиренето, особено твърдите сирена, са лидер в съдържанието на триптофан. Пилешкото и заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е печено или задушено.

За да се повиши нивото на мелатонина, е необходимо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те имат успокояващ ефект върху нервната система, следователно подобряват съня, правят го по-спокоен, което в крайна сметка води до повишаване на този важен хормон. Най-богати на витамини от групата В са кайсиите, бобът и орехите, пише БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай