Времето е с Кършовския род

Времето е с Кършовския род | StandartNews.com

Над 70 потомци на болярина се събраха в Елена

Потомците на болярина Кършо отново се срещнаха. За шести пореден път в събота представители на известния род се събраха в балканското градче Елена, изпълнени с гордост от вековната история на фамилията, дала много видни личности на страната ни. На родовата среща бе и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която също произхожда от рода. Тазгодишното събиране бе посветено на 140-ата годишнина от Априлското въстание и еленските манастири, свързани с подготовката на въстанието в Първи революционен окръг. "Стандарт" също участва със свой представител - фоторепортерът Михаил Кършовски, който е един от преките наследници на съратника на Васил Левски Иван Попхристов Кършовски.

Едва ли някой от Кършовците рано сутринта в събота си е мислил, че времето ще бъде благосклонно към насрочената за 9 часа среща на потомците на болярина. Дъждът си валеше, а пустите улици на Елена с нищо не подсказваха, че в балканското градче ще се събира известният род. Всички грешаха, защото в събота денят в Елена не се познаваше от сутринта.

С усмивка Жана Кършова посрещаше гостите, които идваха в Общинския информационен на Елена, за да се регистрират и вземат баджове с имената си. "Тази година очакваме към 70 души да дойдат", каза пак с усмивка жената. "Идвали са и повече от 100 души, но всеки има разни ангажименти", добави тя.

За рода срещата вече е традиция. Представители му идват да се видят всяка година и да научат малко повече за мястото, откъдето са тръгнали. Срещите са непредсказуеми и в различен състав, защото винаги има някой, който не присъствал на предишните. За първи път фотографът на "Стандарт" Михаил Кършовски се озова с толкова много роднини на едно място. Най-чаканият гост обаче беше еврокомисарят Кристалина Георгиева. "Днес е особено важен ден за среща с пресата, защото един от фотографите ни е Кършовски", каза пък тя още с влизането си.

А докато хората пристигаха, дъждът спря. "Времето е с нас", говореха си Кършовците, дошли от цяла България. И слънцето се появи точно когато събралите се, трябваше да поднесат цветя на паметника на братята Кършовски, където последва и беседа.

"Не познавам всички, защото родът ни е много голям. Онези които познавам са изключително достойни хора", сподели Анелия Шишкова, правнучка на Иван Попхристов Кършовски. Жената беше дошла за срещата от София, като досега е пропускала само една. "Усещането, че принадлежиш към такава общност е много силно и зареждащо. Много е вълнуващо", добави тя, като подчерта, че характерно за рода е, че всички са високо образовани. "Образованието е голяма ценност за нас. Всички са много почтени", каза с още с усмивка жената.

В програмата тази година беше предвидено поклонение в няколко манастира, свързани с подготовката на Априлското въстание - "Свети 40 мъченици" в село Мерданя, Къпиновския манастир "Свети Николай Чудотворец" и Плаковския манастир "Свети пророк Илия".

Дъждът за малко да провали сценария, но времето очевидно беше на страната на Кършовския род. Заваля силно, но за кратко. "Дъждът е благословия", каза смирено игуменката на мерданския манастир и слънцето пак се показа. Жената подари цвете на еврокомисаря, а родът - икона на манастира. Шествието потегли за следващата си спирка, където от дъжд нямаше и помен. Преди да се отправят към третия манастир познати и непознати потомци на болярина Кършо поседнаха за наздравица и дълга раздумка. Следващата подобна среща ще е по традиция в първата събота на юни догодина. "Надявам се да ви е било приятно", каза Кристалина Георгиева на фотографа на "Стандарт". "Намерих още едно място, където мога да доведа семейството си", отвърна с усмивка Михаил Кършовски.

Българите сме здрава нация

Не съм най-успелият представител на рода, дали сме много други, казва еврокомисарят Кристалина Георгиева

- Госпожо Георгиева, какво ви носят срещите с рода и как се чувствате след тях?
- Дават ми много силно усещане за това, че ние, българите, сме здрава нация. Когато се събираме, идват хора от цялата страна, а понякога дори идват роднини от Румъния. В такива моменти виждаме България такава, каквото е - със зрелостта, с енергията, с добротата на нашите хора. На тези срещи досега нито веднъж не съм чула някой да се оплаква или пък да мрънка. Хората разказват за себе си, за семействата си, за работата си. Толкова много усмивки на едно място другаде не съм виждала. Даже и времето е с нас. Когато идвахме да се регистрираме, валеше дъжд. Спря да вали, вероятно защото времето реши да даде възможност на рода Кършовски да върви напред.
- Имате ли усещането, че сте най-успелият потомък на рода Кършовски?
- Не смятам, че така. Родът е дал много успели хора. Такъв е художникът Преслав Кършовски, който е направил много за България, за Елена и за нашия род. Стефан Драгостинов, който е мой братовчед и потомък на Иван Попхристов Кършовски, е един прекрасен композитор, прославил българските гласове. Няма място по света, където публиката да не е ставала на крака, изразявайки радостта си от това, което те носят като подарък от България. Журналистката Даниела Кънева също е потомка на болярина Кършо. Присъствах на награждаването й в посолството на Япония. Това уважение към нея ме изпълни с национална гордост. Аз също имам своя принос. Смятам обаче, че най-важното, което съм постигнала, е, че заедно с кмета на Елена Дилян Млъзев решихме да направим така, че хората да се гордеят с корените си, да се знаят и познават настоящето си, за да можем да вървим в бъдещето. На нашите срещи даваме награди за най-малкия и най-възрастния кършовец. Като виждаме колко много кандидати има за двете награди и двамата се чувстваме много горди.
- Вашето послание?
- В такова трудно време е много важно да сме единни. Усещането за сила и единство се гради, когато човек се върне към корените си. Да знаем кои сме, накъде сме тръгнали, за да можем да вървим напред.

Идеята за събирането се ражда през 2010 г.

Срещата на Кършовския род се провежда първата събота на месец юни неслучайно. "Идва от първото събиране, което беше посветено на децата на потомците на Кършовския род. Тогава беше събота 1 юни 2011 г. След това решихме тя да се състои всяка първа събота на месец юни", уточни Жана Кършова. Град Елена събира представители на много родове. "Като инициатива за града това не е първата родова среща, но пък е най-мащабната и най-устойчивата в годините", каза на свой ред кметът Дилян Млъзев. Освен че е потомък на Иван Никифоров Кършев, който е внук на на Вълчо Кършев, който пък първи братовчед на Иван Попхристов Кършовски, градоначалникът на Елена е един от виновниците за родовото събиране. "Идеята за тази среща дойде при едно посещение в Елена през 2010 г. на Кристалина Георгиева, която беше наскоро избрана за еврокомисар. Запознахме се като роднини и така дойде идеята да се направи родова среща. Прекрасно събитие е в личен и обществен план. За общината това е събитие от особена важност, а за мен - още по-важно като потомък на рода на болярина Кършо", каза кметът. Амбицията е срещата обаче да прерарасне в среща на старите еленски родове и родовата памет. "Това е идея от миналата година, когато посветихме срещата на 170-годишнината на Велчовата завера. Тогава поканихме за първи път други еленски родове и решихме тази традиция да продължи и да не се ограничаваме само в Кършовския род, защото и навремето хората са се сродявали помежду си", добави Млъзев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай