Война за 6-метрова тракийка в Царево

Война за 6-метрова тракийка в Царево | StandartNews.com

Бургас. Война за 6-метрова тракийска статуя пламна в Царево. Казусът с 6-метровото създание създаде работа даже на ДАНС и прокуратурата. От няколко месеца разследващите служби в държавата се занимават с тежащото 3 тона художествено произведение. През това време тракийската статуя събира прах на пристанището в Царево. Става въпрос за внушително копие на кариатидите от гробницата в Свещари.

Статуята от месинг е на скулптора Павел Койчев и трябваше да се извиси на мястото на съборения от бурята морски фар в морето. Разследването започва след скандал между ГЕРБ и БСП в Царево. Политиците сериозно се хванаха за гушите по въпроса дали да я има, или не статуята. В спора се намеси и църквата, която отсече, че езическо божество няма място на фара. Масло в огъня доляха местни жители, които вкупом възроптаха срещу произведението, квалифицирайки го като женски урод. За капак на всичко и местният свещеник пък организира подписка срещу езическата статуя.

Идеята за творбата е на кмета Георги Лапчев (ГЕРБ), който смяташе, че огромната фигура ще прослави града. Червената опозиция обаче съзря зад проекта финансова далавера и изпрати сигнали до разследващите органи. Лапчев се обясни, че копието на статуята е направено с дарения от 130 бона, а общината не е броила за него и стотинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай