Влакът с нова цена за ЧНГ

Влакът с нова цена за ЧНГ | StandartNews.com

Велико Търново. Предвижда се увеличение на цената на билетите за влак с близо 5% около Нова година, това каза в Горна Оряховица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Влаковете били в добро състояние, въпреки че са стари и няма опасност за живота на пътниците. От доклада на сметната палата обаче ставало ясно, че състоянието на железниците като цяло е много тежко, дори в него не била описана до край ситуацията, която била много по-тежка с оглед на задълженията на компанията, смята министърът.

Министър Папазов каза, че не се предвиждат големи съкращения в БДЖ. Идеята на ръководството е когато стари кадри се пенсионират, на тяхно място да не се назначават нови хора. Министърът отбеляза, че основната цел в момента е да бъдат влагани средства в обучението на персонала. Министърът не скри, че се предвижда закриване на някои гари, но те щели да придобият статут на спирки, тъй като поддръжката на една гара и на персонала, който работи в нея, е трудно. Ощетени пътници нямало да има. Към момента задълженията на железниците са около 108 млн. лв към НКЖИ а общо задълженията са към 700 млн. лв.

Размяна на дълг срещу собственост между двете големи дружества е една от оздравителните мерки, предвидени за БДЖ, съобщи министърът на транспорта. Сертификатът за безопасност на влаковете е валиден, подадени са и всички документи за подновяване на лиценза, така че БДЖ продължава да работи, стана ясно преди срещата на министъра с железничарите в Горна Оряховица. Той ги запозна с изготвения план за стабилизиране и развитие на железницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай