Вицепремиерът Христо Иванов уважи празника в затворническо школо

Вицепремиерът Христо Иванов уважи празника в затворническо школо | StandartNews.com

Стара Загора. „Държавата иска да успеете, държавата иска да усвоите знанията и уменията, който ви преподават вашите учители. Няма по-голяма свобода от знанието и аз искам да ви пожелая успех от сърце". Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, който уважи първият учебен ден в СОУ „Поп Минчо Кънчев" в Старозагорския затвор.

Тази година това нестандартно школо навършва 30 година и в него и във филиалите в Черна гора и Пазарджик на четмо, писмо и занаят са се научили стотици лишени от свобода. И през новата учебна година тук ще учат 69 първолаци с мустаци, както ги наричат шеговито учителите. Най-възрастният първокласник е на 62 години и учи в затворническото общежитие от затворен тип в Черна гора. Най-възрастният ученик пък е в 10-и клас в паралелка в затвора. През тази година в училището ще се обучават общо 427 лишени от свобода.

„България е единствената страна в ЕС, в която от десетилетия не са строени нови затвори, и ние плащаме висока цена за това", призна министър Иванов. Той припомни, че страната ни е осъждана вече от Съда по правата на човека в Страсбург заради лошите условия в българските затвори. В отговор на критиките на Европейският комитет против изтезанията към нашата страна служебният кабинет подготвял специален документ с конкретни мерки. „Един от приоритетите е изграждането на нови затворнически сгради е се надявам това да стане при следващото управление", добави вицепремиерът Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай