ВИДЕО: Австриец с женска визия спечели "Евровизия 2014"

ВИДЕО: Австриец с женска визия спечели "Евровизия 2014" | StandartNews.com

Копенхаген. Австрия взе титлата в тазгодишния музикален конкурс "Евровизия", който се проведе в Копенхаген. Любопитното е, че наградата бе посветена на свободата на половете, тъй като австриецът, който триумфира над другите представители на европейските държави, бе с женска визия, но и с брада.

Песента, която изпълни бе "Rise Like a Phoenix", вдъхновената от филмите за Джеймс Бонд.

Тази година конкурсът премина без българско участие. Останалите оттеглили се държави, са Кипър, Сърбия и Хърватия. Редица държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 г., когато ще се чества 60-ата годишнина на международния песенен конкурс.

Финалът е бил гледан от 180 млн. зрители от 45 държави.

В тазгодишното състезание участваха артисти от 37 страни. Мотото на 59-ия конкурс „Евровизия" е „Присъедини се към нас!" (JoinUs).

Организатор на конкурса е Европейският съюз за радио и телевизия и Датската телевизия. Бюджетът на "Евровизия" тази година е около 190 млн. крони (25 млн. евро).

Песенният конкурс се провежда от 1956 г. и сред победителите в различни години са били Селин Дион, Тото Кутуньо, Джони Логан. Преди 40 години на първо място се класира шведският квартет ABBA, който след това направи най-блестящата кариера в музикалната индустрия от всички победители в „Евровизия". Миналогодишното издание на конкурса се състоя в шведския град Малмьо. Победител стана датчанката Емели Фрост с песента Only Teardrops.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай