Важно! Вижте кои храни помагат срещу косопад

Начинът на хранене влияе върху състоянието на целия организъм

Важно! Вижте кои храни помагат срещу косопад | StandartNews.com

Начинът на хранене влияе върху състоянието на целия организъм, външния вид, красотата на кожата и, разбира се, косата.

Често матовата, накъсана или падаща коса е един от ясните признаци, че на тялото му липсват хранителни вещества.

Ако забележите, че има повече косми по гребена, време е да промените диетата си и да включите в нея следните ястия, които запазват къдриците:

Червено месо

Намаляването на нивото на желязото в кръвта води до нарушаване на доставката на кислород до органите. Косата също страда от това. В същото време хемоглобинът може да намалее по време на менструация и при заболявания на стомашно-чревния тракт. Ето защо е толкова важно да поддържаме тялото здраво. Червеното месо ще помогне: говеждо, телешко, агнешко. Жените трябва да използват този продукт 2-3 пъти седмично.

Пъдпъдъчи яйца

Те съдържат повече ценни вещества от пилешкото месо, включително протеини, желязо, Омега 3 и магнезий. Те могат да бъдат включени в ежедневната диета, състоянието не само на косата, но и на кожата и ноктите ще се подобри.

Извара

Този продукт е отличен източник на протеини и калций, които помагат за поддържане на косата силна и блестяща. Диетолозите съветват да ядете извара сутрин, така че се усвоява много по-добре.

Нар

Витамините С, Е и А, съдържащи се в нара, помагат за нормализиране на хормоналните нива, участват в усвояването на калций и желязо. Диетолозите съветват този плод да се добавя към диетата веднъж или два пъти седмично. Но бъдете внимателни: наровете съдържат киселини, които влияят негативно на зъбния емайл. Сокът от нар се пие най-добре през сламка. И не забравяйте да изплакнете устата си с топла вода след консумация на плода.

Ленено семе

Този продукт е истинска суперхрана, има огромно съдържание на мед и цинк. Тези вещества помагат на косата да остане силна. В допълнение, те влияят върху нормализирането на хормоналния фон при жената и често загубата на коса започва именно с хормонален срив. . Семената могат да се добавят към каши, извара, сладкиши.

Морков

В корена на моркова в големи количества присъстват витамини С и Е. Ако ядете 200 г зеленчук всеки ден, можете значително да подобрите растежа и качеството на косата, предотвратявайки косопада. А каротеноидите в състава на кореновата култура влияят на състоянието на косата, правят я по-лъскава, силна.

Черен дроб

Подобно на червеното месо, черният дроб в диетата помага за повишаване на нивото на хемоглобина, насищане на кръвта с кислород, което означава увеличаване на притока на кръв към космените фоликули и помага за събуждането дори на спящи фоликули.

Зехтин

Благодарение на здравословните мазнини в маслото се възстановява липидният баланс, косата става силна и здрава. Със зехтина могат да се подправят салати, да се добавят към сосове, да се използва за задушаване и печене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай