Понеделник,

Уведомяват гражданите, които са подслушвани незаконно

От: Администратор -
2125
Уведомяват гражданите, които са подслушвани незаконно
A
A
A

София. Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ще се съсредоточи върху изработването на новите образци и регистър за използването на СРС през следващите два месеца.

Това е необходимо, за да могат да се проследяват процесите на използването и унищожаването им. Това каза бившият депутат от Атака и настоящ член на Бюрото Огнян Стоичков пред БНР.

"Правим анализ на информацията, с която разполагаме до момента – докладите на Върховната касационна прокуратура и на съдилищата в България за 2012-а година. Те са депозирани в НС, обсъдени са и са приети от народните представители, но без акцент използване на СРС, което е акцентът в нашата работа. Именно по данни на тези доклади в България се слуша и то се слуша много. Например за 2012-а година окръжните съдилища са дали разрешение за 12 251 случая за използване на СРС. От тях само 2500 са послужили за доказателства, годни за наказателния процес," категоричен бе Стоичков.

Той каза, че вероятно най-големите проблеми, с които ще се сблъскат, са съхранението и унищожаването на събраната информация. Той обясни, че изработването на регистрите ще позволи гражданите да бъдат уведомявани, когато срещу тях се използват незаконосъобразно СРС.

Бюрото ще издава задължителни указания за съхранение и използване на специални разузнавателни средства и ако те не се спазват, ще бъдат сезирани съответния административен ръководител или прокуратурата. Огнян Стоичков каза, че ще правят внезапни проверки:

Те ще бъдат свързани с изискване на документи и информация. Ако Бюрото вземе решение да се отиде и при машините, ще ползва услугите на експерт и със съответната експертиза ще отиде и при машините.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички