UV лъчите стават още по-вредни, трябват ли нови мерки

Много детски площадки например са все още под палещото слънце без никаква сянка

UV лъчите стават още по-вредни, трябват ли нови мерки | StandartNews.com

Федералната служба на Германия по защитата от радиацията призова за повече мерки за предпазване от ултарвиолетовите лъчи, съобщи ДПА.

"Заради изменението на климата въпросът за защитата от ултравиолетовите лъчи трябва да бъде поставен на още по-високо място в дневния ред на политиците, урбанистите и другите заинтересовани страни", заяви президентът на службата Инге Паулини.

Според нея са необходими оазиси на сянка за възрастни и деца. "Желателно е училищата и откритите плувни басейни, но също и детските градини да подсигурят откритите си площи с навеси или други източници на сянка", обясни Паулини. Много детски площадки например са все още под палещото слънце без никаква сянка.

По данни на Германската федерална служба за защита от радиацията броят на слънчевите години се е увеличил значително от няколко десетилетия. "Изменението на климата ни носи повече безоблачни дни в Германия, а с тях и повече ултравиолетова радиация, която може да причини рак на кожата", подчерта Паулини.

Рисковете за здравето от ултравиолетовата радиация не бива да се подценяват в условията на климатична криза, добави тя. От 2000 г.  броят на новодиагностицираните хора с рак на кожата се е увеличил повече от два пъти.

За да се предпазим от радиацията, е добре да наблюдаваме актуалния UV индекс. "Дори ако стойността му е доста ниска - а именно 3 или по-висока - трябва да останете на сянка между 11 и 15 ч.", каза Паулини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай