Събота,

UV лъчите стават още по-вредни, трябват ли нови мерки

От: Иван Ангелов -
1402
UV лъчите стават още по-вредни, трябват ли нови мерки
A
A
A

Федералната служба на Германия по защитата от радиацията призова за повече мерки за предпазване от ултарвиолетовите лъчи, съобщи ДПА.

"Заради изменението на климата въпросът за защитата от ултравиолетовите лъчи трябва да бъде поставен на още по-високо място в дневния ред на политиците, урбанистите и другите заинтересовани страни", заяви президентът на службата Инге Паулини.

Според нея са необходими оазиси на сянка за възрастни и деца. "Желателно е училищата и откритите плувни басейни, но също и детските градини да подсигурят откритите си площи с навеси или други източници на сянка", обясни Паулини. Много детски площадки например са все още под палещото слънце без никаква сянка.

По данни на Германската федерална служба за защита от радиацията броят на слънчевите години се е увеличил значително от няколко десетилетия. "Изменението на климата ни носи повече безоблачни дни в Германия, а с тях и повече ултравиолетова радиация, която може да причини рак на кожата", подчерта Паулини.

Рисковете за здравето от ултравиолетовата радиация не бива да се подценяват в условията на климатична криза, добави тя. От 2000 г.  броят на новодиагностицираните хора с рак на кожата се е увеличил повече от два пъти.

За да се предпазим от радиацията, е добре да наблюдаваме актуалния UV индекс. "Дори ако стойността му е доста ниска - а именно 3 или по-висока - трябва да останете на сянка между 11 и 15 ч.", каза Паулини.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com