US посолството отваря врати за 5 стипендианти роми

US посолството отваря врати за 5 стипендианти роми | StandartNews.com

София. Посолството на САЩ в София ще бъде домакин това лято на петима стипендианти роми.

Третата година от лятната стипендиантска програма за роми в US мисията обяви американската посланичка Марси Рийс при откриването в сряда на фото изложбата „Ръка за ръка в единно общество" по случай Международния ден на ромите - 8 април. Експозицията, в Американския център в Столична библиотека на столичния пл. Славейков, е на фотоси, предоставени от Асоциация „Интегро", уважавана ромска организация от Разград, която проведе фотографско състезание сред гимназисти, преминали обучение по гражданска журналистика към организацията.

„Планираме да бъдем домакини на петима стипендианти през това лято, като дадем пряка възможност за професионално развитие на роми, студенти от университетите или наскоро завършили. Миналата година имахме четирима изключителни стипендианти, а тази година се надяваме да имаме много квалифицирани кандидати", посочи в речта си, посветена на толерантността и интеграцията на малцинствата в българското общество посланик Рийс като изтъкна, че е „наша споделена отговорност...да отправим предизвикателство пред предразсъдъците и да поощряваме толерантността".

Тя даде исторически пример с родината си – САЩ, които от основаването си насам интегрират хора от целия свят като пребиваващи в страната или получаващи гражданство, в това число и много хора от България. „Американците нямат общ етнически произход, но ни свързва обща идея – идеята за свобода и равенство пред всички. Въпреки че историята ни не е лишена от своите бурни времена, днес нашето съзнание на американци не познава расовото, религиозното и етническото разделение", посочи пратеничката на Обама в България.

По думите й не само в България, но и в цяла Европа ромите се борят за по-голямо зачитане на своите човешки права и достойнство. Тя посочи, че едно след друго поредица от български правителства са приемали многобройни стратегии с цел равноправното включване на членове на ромската общност във всички аспекти на социалния, икономическия, културния и политическия живот. „Въпреки това все още не сме достигнали до момента, в който можем да кажем, че ромите са интегрирани във всяко ниво на обществото. Правителството трябва да се ангажира с активен диалог с гражданското общество за това как да се решат най-наболелите въпроси пред ромите в България днес", подчерта Рийс.

Според нея особено много са нужни местни лидери, които да споделят преживяното от положителните промени, случващи се в техните региони в резултат на включването на ромите във всички области – от образованието до бизнеса, политиката и културата и практическите мерки, които те са предприели, за да може да се случи това.

„Като всички граждани, ромите трябва да имат правото да живеят свободни от дискриминация, да се радват на еднакъв достъп до качествено образование, здравеопазване и трудова заетост и да развиват талантите си", подчерта посланик Рийс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай