Уникално. Маска без уста в Провадия-Солницата

Най-древният град в Европа се оказа със 100 години по-стар

Уникално. Маска без уста в Провадия-Солницата | StandartNews.com

Уникална триъгълна маска е най-новото откритие в най-стария град в Европа Провадия-Солницата. За 16-а година праисторическият град се проучва от екипа на чл. кор. Васил Николов, зам.-председател на БАН.

Находката представлява керамичен предмет - нехарактерно, пластично антропоморфно изображение. Той има приблизително триъгълна конвексна форма, като по изпъкналата част е изобразено човешко лице, а задната вдлъбната част е грубо оформена. В двата ъгъла на горната част има къси израстъци, вероятно стилизирани уши. През тях са пробити малки дупчици, служещи за окачване. Чертите на лицето са оформени чрез врязани линии обособяващи огрубени и излъскани полета. Оформени са вежди, стилизиран нос и елипсовидни очи.

По всяка вероятност предметът е символ на статус, висящ на гърдите на заслужаващия го. Интересно е, че върху предмета няма дори намек за уста. Това със сигурност не е случайно и носи своята символика. Акцентът е върху очите - формата им, големината им, като и вертикалните излъскани ленти под тях говорят много повече от липсващата уста. Вглеждайки се в тях се долавя сила, превъзходство, мъдрост. Любопитно е, че когато това изображение се погледне под различен ъгъл, се забелязват следи от различни емоции. Вероятно това не е търсен ефект и е по-скоро наблюдение, пречупено през съвременния поглед.

Най-старият солодобивен център в Европа (5500 – 4250 г. пр. Хр.) е първият праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4250 г. пр. Хр.). Състои се от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Заема площ около 300 дка. Възникването и развитието на комплекса са пряко свързани с най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани, т.нар. Мировско солно находище, върху което се намира.

Междувременно стана ясно, че Провадия – Солницата е със 100 години по-стара, отколкото беше датирана досега. Това показа изследване в Глазгоу, съобщи ръководителят на разкопките чл.-кор. Васил Николов, който показа част от новите открития пред журналисти. Проф. Николов обясни,че са намерени интересни керамични съдове и други артефакти. Освен укрепителните системи са изследвани и жилищните сгради, сред които две къщи.

Най-големият специалист по праистория у нас съобщи, че има наплив от туристи, които могат да се запишат на страницата на солодобивния център  във фейсбук, приемат се групи от по трима-четирима души, целогодишно е ангажиран и екскурзовод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай