Уникална генна терапия възстановява зрението

Изкуствен ген предпазва ретината от смърт

Уникална генна терапия възстановява зрението | StandartNews.com

Уникална генна терапия възстановява зрението

 

Жителка на Оксфорд за първи път в света се подложи на генна терапия, за да спре загубата на зрението си. Както отбелязва Би Би Си, учените са въвели в тялото на пациентката изкуствен ген, предотвратяващ смъртта на клетките на ретината.

Това е първата терапия на генетична основа на възрастова макулярна дегенерация. Макулата е частта от ретината, отговаряща за централното зрително поле и за различаване на точните детайли. При възрастовата дегенерация клетките на ретината започват да не се възобновяват и умират.

Според изследователите инжектирането се извършва на ранен етап от развитието на болестта в задната част на окото, като по този начин тялото получава безвреден вирус със синтетичен ген. Вирусът от своя страна заразява клетките на ретината и освобождава "пълнежа" - гена.

Наличието на вмъкнат ген позволява на тялото да произвежда самостоятелно протеин, който предпазва клетките от смърт. Засега е рано да се говори за резултатите от генната терапия - на този етап учените само наблюдават състоянието на пациентката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай