Удължават сезона със субсидирани чартъри

Удължават сезона със субсидирани чартъри | StandartNews.com

С чартърни полети, финансирани от държавата, ще бъде направен опит за удължаване на летния туристически сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред представители на туристическия бизнес в Поморие, съобщи БТА. Правителството е подало нотификация до Европейската комисия за плановете си и очаква одобрение от Брюксел, защото това представлява държавна помощ, уточни министърът. Така реално мярката ще може да действа най-рано догодина.

Стъпка в посока на удължаване на туристическия сезон е и вписването на Поморие в една от дестинациите, включени в маршрута "Морските крепости на България", разработен от Министерството на туризма. Целта е да бъде привлечено още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с разходка из миналото на града.

Недостигът на опитни и квалифицирани кадри е една от основните спънки при предлагането на конкурентен туристически продукт, коментира на срещата кметът на общината Иван Алексиев. Той предложи да бъдат създадени социални програми за обучение с ефективното участие на практици от бранша. На срещата бе поставен и въпросът за концесиите на плажовете и тяхното стопанисване, както и възможностите за увеличаване правомощията на общините, с оглед по-бързо и адекватно регулиране и контрол по места. Облекчаването на визовия режим за Турция, регулирането на допустимия шум и премахването на временните обекти също са били сред обсъжданите теми по време на срещата.

Руските туристи с 20% по-малко

Тенденцията от 20% спад на руски туристи се запазва, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова след заседанието на Министерски съвет. "Почти навсякъде се чува руска реч, но липсват тези туристи, които навремето са идвали, изпращани от държавни предприятия, в детските лагери", каза министърът. Продължават обиколките на представители на министерството по курортите на морето. От бизнеса споделяли, че юли е бил много добър за туризма, засега и август също. "Да се надяваме, че септември ще бъде добър, така че да компенсира лошия юни, който беше изключително слаб", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай