"Тука има, тука нема" с блокадата на ГКПП-Кулата

"Тука има, тука нема" с блокадата на ГКПП-Кулата | StandartNews.com

"Тапа". "Прозорец". "Тапа". "Прозорец". Тази игра на гръцките фермери продължава да къса нервите на родни и чужди шофьори на тирове на ГКПП – Кулата – Промахон. Късно във вторник, към 22,00 часа,протестиращите вдигнаха блокадата и започна голямото пътуване на камионите от двете страни на граничната бразда. До 05,00 часа сутринта опашките от по над 10 километра почти се стопиха. Но тогава бунтарите с барбекюто, узото и кюфтетата край граничния пункт в Промахон отново направиха "тапа" с ремаркета, бали със сено и селскостопанска техника. И колоната от тирове започна да набъбва като лавина. До обяд отново и от двете страни на браздата опашките достигнаха 6-7 километра. Точно в 12,00 часа в сряда гръцките фермери отново проявиха жест на добра воля и разчистиха трасето.

"Този път измислиха нов ход. Ще пуснат точно по 125 камиона и в едната, и в другата посока. След това отново ще затворят вътрешната граница в рамките на ЕС, без да им пука. Не подлежат на никакъв контрол, непредсказуеми са. Нашата информация е, че вдигат блокадата по молба на гръцката полиция", споделиха наши митничари на ГКПП – Кулата.

Тираджиите, които чакаха на наша територия, поне потеглиха с пълен стомах. Защото рано сутринта от община Петрич им раздадоха минерална вода и пици. Храна и живителна течност осигуриха на чакащите с часове край браздата и от Българския червен кръст.

"Наши служители са там, ситуацията се мени, но ни сме готови да помогнем на всички, не само на българските шофьори. Целта ни е да влезем и в Гърция, за да подкрепим с храна и вода тези, които чакат на гръцка територия. В контакт сме с гръцките колеги от Червения кръст да ни осигурят коридор до Промахон", каза председателят на БЧК Христо Григоров.

"Правим всичко необходимо, за да облекчим престоя на шофьорите край границата. Някои са принудени да чакат повече от денонощие. Затова, докато има блокада, ще има храна и вода. Монтирани са и 12 химически тоалетни от Агенция "Пътна инфраструктура". Готови сме да реагираме, но само в рамките на нашите правомощия", уточни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

На другия граничен пункт с Гърция – ГКПП – Илинден, ситуацията не претърпя промяна в сряда. Движението бе блокирано от 10,00 до 15,00 часа, след това имаше "прозорец" в продължение на 2 часа, а в 17,00 часа гръцките фермери пак сложиха "тапа" на браздата, която продължи до 22,00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай