Цял блок варди Сертов

Цял блок варди Сертов | StandartNews.com

След завръщането си бившият шеф на ДАНС разхожда кучето и отскача до плод-зеленчука

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е строго охраняван след мистериозното си завръщане у нас, установи "Стандарт". Не го пазят обаче службите, а самите му съседи във високия блок на ул. "Княз Борис I", 24-30, непосредствено до военното НДК. Комшиите дори са свикали общо събрание веднага след завръщането на Сертов, на което е взето решение във входа да не се допуска никого извън живеещите в блока. Това стана ясно от думите на жена на средна възраст, която вчера се представи като домоуправител.

"Не желаем тук да влизат външни лица. Не искаме никой да ни безпокои, оставете семейство Сертови да си почиват", заяви дамата, която бе назована с името Фани от единия от охранителите. Всъщност и охраната във входа е засилена и от вчера дежурство дават двама портиери. Пенсионираните мъже също са особено стриктни към спазването на изискването да не се допуска никого във входа. Те дори са особено агресивни към всеки, дръзнал да прояви любопитство. "Всички сме взели решение да има пропускателен режим. Няма да пускаме и, ако настоявате, ще извикаме полиция", заплаши вчера екипът ни г-жа Фани. Миг по-късно единият от портиерите

вече звънеше на 112 с молба за съдействие

Минути по-късно пред блока на Сертов пристигна патрул на 4 РУП за по-голяма сигурност на доскоро най-търсения човек в държавата.

Оказа се, че откакто се е прибрал в 4,30 ч сутринта в понеделник, Сертов е имал едно излизане рано сутринта вчера. Това довери продавачка от близък магазин. "Ходи до плод-зеленчука, но днес не съм го виждала да влиза там. Иначе той пазарува на жена си. Сутринта излезе за 15-ина минути да разходи кучето си и се прибра", разказа жената. От съседните кооперации обясниха, че в блока на Сертов комшиите са по-особен тип хора. Сградата е строена през 80-те години на миналия век и в нея са настанявани служители на Държавна сигурност, а в годините на демокрацията - работещите в Националната служба за сигурност, чийто наследник е ДАНС. От квартала споделиха още, че в този вход често са забелязвани посетители с джипове и тъмни лимузини. На партерния етаж се помещава магазин "Фантастико", а в другия край е каса на "Изи пей". Жителите на района обаче се оказа, че почти не познават съседите си от този блок, а дори някои наскоро научили, че в него живее Сертов. "Някаква конспиративна полицейска тайна мисия е имал в Гърция,

не ми се струва да е любовна история

както се опитват да я изкарат", коментира възрастен мъж от квартала. Друг добави, че щом жена му сама го е намерила, най-вероятно е знаела и къде е и с кого е, но по-лошото било, че сега цялата държава трябва да плаща масрафа. Според различни източници от МВР за издирването на Сертов са похарчени близо половин милион лева. Вчера обаче вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че е абсурд издирването на ексшефа на ДАНС да е струвало 500 000 лева. Каква е точната сума обаче - от МВР не са предоставили официална информация.

Изненадващо Сертов влезе с "Мерцедес" в България на 12 януари малко след полунощ на ГКПП - Кулата. Придружавала го е съпругата му Емилия, а зад волана бил по-големият му брат Тодор Сертов, който също е работил в службите за сигурност. Не е ясно и къде е останал светлосивият "Опел Астра", модел 2009 г., с номер СА 2987 РМ, с който Сертов бе заснет да напуска страната на 5 декември, отново през ГКПП - Кулата. Предполага се, че

автомобилът е оставен в гръцки автосервиз

От МВР обаче са снели от издирване колата. Собственичката й Теодора Кондова, която бе нарочена за любовница на бившия директор на ДАНС, също не си търси автомобила. Източници на "Стандарт" разкриха, че е имало оперативна информация, че близките на Сертов отиват да си го приберат от Гърция. Съпругата и братът са напуснали България още в петък, твърдят ченгета. Единственото, което Сертов е обяснил на граничните полицаи при завръщането си, било, че е добре, бил е доброволно в Гърция и е претърпял "лек пътен инцидент". Думите му обаче нямат официално потвърждение, тъй като в МВР от гръцка страна не е постъпвала информация за катастрофа с негово участие на тяхна територия.

Цветанов: Защо им бяха хеликоптерите?

Това е най-добрата операция на Лазаров, мина без жертви, саркастичен бе бившият МВР шеф

Издирването на Петко Сертов е струвало твърде скъпо, коментира ексшефът на МВР Цветан Цветанов пред БНТ вчера. "Още от самото начало моят коментар беше да щадим семейството, защото това е личен мотив. Психолозите, с които съм говорил, дадоха подобен профил и мисля, че ако имаше достатъчно добра координация в МВР, нямаше да има нужда да се вдигат хеликоптери и да се влага такъв голям разход", категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. И не спести хапливата забележка: "Мисля, че това е една от най-добрите операции на главния секретар на МВР, този път нямаше жертви в операцията".

"Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, не виждам някакви големи разходи да са направени, за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят, общо взето, дори преди 1 месец беше приключил", коментира пък настоящият МВР шеф Веселин Вучков пред БНР.

"Абсолютно несериозно е 40 дни българските институции и държавата да се занимават с една семейна драма. Петко Сертов не е случаен човек, но след като няма данни за извършено престъпление срещу него, трябва ли цялата държава да става на крак? Човекът решил да избяга от жена си. Какво толкова?", каза пред Нова ТВ пък ген. Атанас Атанасов, шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. А проф. Михаил Константинов определи издирването на Сертов като "абсолютна смешка" в ефира на БНТ. "Сигурен съм, че в момента поне 10 мъже са избягали от жените си, дайте да ги търсим", ироничен бе математикът. По-конспиративна теза лансира при Милен Цветков по Нова ТВ адвокатът и политик Емил Василев. "Според мен това е опит да се възстанови неговата значимост. Остава да очакваме в следващите дни Петко Сертов да проговори и е интересно какво точно ще каже", каза Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай