Цветя за Филип на "Дондуков" 2

Цветя за Филип  на "Дондуков" 2 | StandartNews.com

Цветя, запалени свещички и плюшени играчки поднесоха пред сградата на Президентството стотици граждани. Така те изразиха съпричастността си към мъката на държавния глава Росен Плевнелиев и семейството му от внезапната смърт на първородния му син Филип. Своеобразните си съболезнования столичани започнаха да изказват още в събота вечерта след научаването на трагичната новина. Потокът от желаещи да споделят мъката на президента не стихна и в неделя. На една от картичките във формата на сърце бе написано: "Почивай в мир, мило дете".

"Дойдохме да изкажем нашите съболезнования по този скромен начин - едно цвете. Съжаляваме за случилото се, дано президентът намери сили да продължи", заяви мъж, дошъл със семейството си да поднесе цвете в памет на 14-годишния Филип. Сърцето на момчето спря внезапно на 8 август. По данни на лекарите от Трета градска болница Филип Плевнелиев е починал от изключително рядко заболяване без никакви предварителни признаци и симптоми по време на детството си. Това заболяване е довело до остро разслояване на аортата, което е предизвикало кръвоизлив в организма, причинил фаталния край за кратко време. В социалните мрежи хората също изказваха своите искрени съболезнования.

В знак на съпричастие властта отмени редица планирани събития. Едно от тях е откриването на спортен комплекс в столичния квартал "Зона Б-5", на което трябваше да присъства премиерът Бойко Борисов.

Патриархът: Вашата болка е и наша

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до президента на Република България Росен Плевнелиев съболезнователен адрес по повод кончината на неговия син.

"Уважаеми господин президент,
С прискърбие узнахме за неочакваната кончина на обичния Ви син. Тази тъжна вест отекна дълбоко в нашето сърце и Вашата болка стана и наша болка.

Кончината на дете е тежко изпитание за родителите. С децата са свързани родителските надежди, нежна обич и очаквания, и всяка дума е безсилна да заличи скръбта, когато смъртта внезапно ни ги отнема.

Но ние вярваме, че блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на добро място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен.

Усърдно се молим на небесния ни Отец да упокои душата на новопреставления Божий раб Филип в небесните селения!
Всемилостивият Господ да утеши Вас и опечалените Ви близки в тези нелеки за семейството Ви дни, като ви дарува сили да превъзмогнете скръбта от тежката загуба.

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!", се посочва в съболезнователния адрес на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Министри и лидери скърбят за момчето

Министри, депутати, губернатори и кметове изказаха съболезнования на президентското семейство. Премиерът Бойко Борисов направи това още в събота. "Скъпо опечалено семейство, приемете най-искрените ми съболезнования за огромната загуба. Едва ли има по-голяма болка и мъка на този свят от това да изгубиш детето си. Скърбя заедно с Вас в тези изключително трудни и драматични минути", написа министърът на културата Вежди Рашидов. "В този тежък момент мога да кажа единствено следното: Дълбок поклон пред светлата му памет, нека почива в мир!"

Вицепремиерът Меглена Кунева също е изказала съболезнованията си на държавния глава. Трагедията с първородния син на президента съвпадна с 40-годишния юбилей на главния секретар на държавния глава Екатерина Захариева. "В моменти като този човек няма думи. Просто трябва да се опита да окаже подкрепа", написа Захариева в социалната мрежа.

Главният секретар на президента публикува кадър на небе на личната си страница, за да изрази скръбта си. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е в САЩ, също отдаде почит към паметта на президентския син Филип във Фейсбук. Вместо да напише съболезнователен пост, той просто смени корицата си със станалата популярна снимка с цветята и играчките, поставени пред Президентството от състрадателни граждани. Губернаторът на Добрич д-р Маргарита Новоселска изпрати съболезнователен адрес. "Няма по-непоносима болка на този свят от това да загубиш дете. Ние, жителите на област Добрич, скърбим заедно с Вас. Дълбок поклон пред светлата памет на Филип!", пише д-р Новоселска.

Интелектуалци заклеймиха хейтърите

Интелектуалци скочиха срещу хейтърите, които не се посвениха да пишат злостни коментари.
Едно от най-ярките пера на родната литература - поетът, писател и публицист Добромир Банев, изрази съпричастност към болката на Росен Плевнелиев на страницата си във Facebook. Няколкото изречения на Банев казваха целия океан от емоции, които той изпитва: "Когато родител загуби детето си, губи радостта от живота завинаги. Злобата убива бавно и мъчително. Мъничко да се смирим, още не е късно".

Тв водещата Ирина Тенчева написа в личния си профил в социалната мрежа: "Когато станеш и сляп, и глух, и безмълвен, и безсмислен, и равен, и празен, и примирен, и тъгуващ, и живеещ за собствения си край с надежда там да е мястото на новата ви среща...

Всяка грозна дума стоварена върху родителското страдание е като движение с гума по човечността на притежателя си. Слава Богу, нито на Президента, нито на който и да е преживяващ /никога не е в минало време/ загубата на рожбата си родител, не му пука никак за невидимчовци. Никак."

Музикантът Веско Панталеев Ешкенази също сведе глава: "България и всички ние скърбим заедно със своя Президент и семейството му в тежката им загуба. Кураж и сила, г-н Президент!...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай