Цветанов: Операцията за Сертов беше успешна, но с голям разход

Цветанов: Операцията за Сертов беше успешна, но с голям разход | StandartNews.com

София. "Издирването на Петко Сертов е една от най-успешните операции на главния секретар Светлозар Лазаров. Този път нямаше жертви в операцията", заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от ГЕРБ по БНТ. "Още от самото начало моят коментар беше да щадим семейството, защото това е личен мотив. Психолозите, с които съм говорил дадоха подобен профил и мисля, че ако имаше достатъчно добра координация в МВР, нямаше да има нужда да се вдигат хеликоптери и да се влага такъв голям разход", посочи своите забележки Цветанов.

На въпрос дали в резултат на този успех той вече не иска оставката на главния секретар на МВР, Цветан Цветанов отговори: „Никога не трябва да забравяме „белия автобус" – когато бяха бити български граждани, които протестираха срещу това, което се случи в България. Никога не трябва да забравяме операцията „Лясковец". По думите на заместник-председателя на ГЕРБ това всичко е било с една-единствена цел – "да бъде унищожена ГЕРБ, да бъде дискредитирана ГЕРБ и да може с подобни подходи и механизми, използвайки държавната машина да бъде дискредитиран основния политически опонент, който успя да победи".

"България трябва да поиска помощ от европейските си партньори за справяне с евентуална бежанска вълна", смята Цветанов. Според него липсват финанси и достатъчно центрове, в които да се приемат бежанците.

"В момента министърът на вътрешните работи трябва да е максимално активен на съвета на министрите на вътрешните работи, защото ние трябва да искаме повече средства, които трябва да бъдат осигурявани, за да можем да боравим с най-добрите технически средства за предотвратяването на миграционният поток", каза още Цветанов.

„Всички са единодушни, че трябва да има съдебна реформа. Няма такова нещо, че не се обсъжда, сега тепърва започва обсъждането", лаконичен бе Цветанов по въпроса за съдебната реформа.

Цветанов отрече правителството на ГЕРБ да има вина за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като заяви, че именно ГЕРБ е започнал да ограничава държавните пари в банката, а сегашното правителство е успяло да изплати парите на вложителите с гарантирани влогове.

На въпрос Иван Искров заслужава ли да бъде на поста шеф на БНБ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза: „Мисля, че премиерът даде своята оценка. Нямаме правната възможност да бъде отстранен и, разбира се, когато той реши, може да подаде оставката си".

Според Цветанов, макар и да има проблеми в коалицията, правителството е стабилнно и се стреми да изкава пълен мандат. "Европейската комисия разчита на правителство, което да може да изпълнява ангажиментите си. Съвсем нормално е това правителство да изкара своя пълен мандат", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай