Три варианта за европарите

Разплатени са 42% от средствата от ЕС за регионално развитие

Три варианта за европарите | StandartNews.com

По три варианта за минимизиране на риска от загуба на европари по ОП "Регионално развитие" работи строителното министерство. Това обяви вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева. Конкретните мерки, които да гарантират пълно усвояване на средствата по програмата, ще бъдат гласувани на 27-28 май в Трявна от Комитета за наблюдение на ОПРР.

От регионалното ведомство ще предложат три схеми за минимизиране на риска. На първо място е прехвърлянето към ОПРР на проекта за изграждане на северната тангента на София. Търгът за строежа вече е проведен и стойността на трасето е 223,8 млн. лв. Пътят ще отпуши трафика на София, пътя към Сърбия и магистрала "Люлин" и е от значение за цялата страна, обясни Захариева. Вторият вариант е да се подменят рисковите проекти на кметовете с такива, които общините вече са извършили със собствено финансиране и отговарят на критериите на ОПРР. Третият вариант е с оставащите средства, след прекратяване на рисковите проекти, да бъдат закупени коли за социални дейности на 264-те общини. Брюксел е обявил принципното си съгласие за промените.

В края на миналата година общински проекти на обща стойност близо 1 млрд. лв. бяха обявени за рискови от предшественичката в регионалното ведомство Лиляна Павлова. Към момента са договорени 91% от бюджета на ОПРР, който е на обща стойност 1,6 млрд. евро. Разплатени са близо 42%. Вчера Захариева връчи на кметове на 36 общини чекове по около 5 млн. лв. за зелени проекти, като изграждане на спортни площадки, озеленяване на паркове и купуване на икономични крушки за уличните лампи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай