Транспортното министерство мести свои структури във Варна

Транспортното министерство мести свои структури във Варна | StandartNews.com

Варна. Министър Николина Ангелкова заяви, че част от структурите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които отговарят за разследване на произшествията в транспорта, може да бъдат преместени във Варна. Ангелкова, цитирана от Дарик, обяви новината след среща с представители на браншови организации в морския град. Дарик.

Транспортният министър обяви, че край морето веднага може да бъде преместено звеното за разследване на произшествията в морския транспорт.

„Работното място на тези служители наистина е във Варна. В София няма как да се разследва морски транспорт. Така че, казвам нещо, което реалистично мога да свърша веднага", отбеляза министър Ангелкова и допълни, че промените могат да станат факт още следващата седмица.

"Увеличението на пристанищните такси е около 10 % и е свързано с редица европейски директиви. Повишена е екотаксата, като в никакъв случай не е най-високата или най-неконкурентноспособната в сравнение с пристанищата в съседни държави", заяви транспортният министър.

Искането за актуализиране на тарифата е подадено от нейния предшественик. "А таксите, свързани с круизни кораби, не са увеличени, а дори намалени с 10 на сто", каза още Ангелкова .

Целесъобразното разходване на средствата за аварийно-спасителни дейности ще бъде обсъдено утре на среща между представители на Морска администрация, МВР, Министерство на отбраната и "Ръководство на въздушното движение". През следващата година са предвидени около 2 милиона лева за търсене и спасяване, а нуждите са много големи, коментира транспортният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай