The Economist: медийната свобода в България регресира

The Economist: медийната свобода в България регресира | StandartNews.com

София. Световното списание The Economist публикува пространен материал за медийната свобода в България. Изданието твърди, че медийният плурализъм е "тежко увреден", цитирайки доклада на Държавния департамент на САЩ. Споменават се писмото на еврокомисар Нийли Крус до Бойко Борисов, което остана без последствия, и коментарите на германския посланик Матиас Хьопфнер за опасността пред свободата и човешките права. Всяка година България слиза на все по-ниско стъпало в класацията на европейските страни по свобода на медиите. 

Статията изрежда случаи, в които български журналисти са били разпитвани от властите или получавали заплахи във връзка с работата си - Борис Митов беше принуждаван да разкрие източниците си за статията за Роман Василев, Спас Спасов получи анонимна заплаха с книгата на Сун Дзъ "Изкуството на войната".

The Economist публикува информация за собствеността на медиите и цитира изтъкнати български медийни експерти като Нели Огнянова и Орлин Спасов.

От 2009 г. държавата, чрез министерства и правителствени агенции, е насочила над 28 милиона лева към частни медии чрез публикуване на реклами и за информационни кампании. Повечето от тези пари са от програми на Европейския съюз. Посочва се, че фондовете на Евросъюза изострят разрива между медиите, близки до властта, и останалите". Този разрив става все по-очевиден в предизборни кампании, отбелязва изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай