Св. Георги върши чудеса от Атон до Америка

Св. Георги върши чудеса от Атон до Америка | StandartNews.com

Българите са благодарни на светеца за храма в Орландо

Цяла седмица "Стандарт" разказва как по покана на Пловдивския митрополит Николай в навечерието на празника на митрополитския храм "Света Марина" - 16 юли, под тепетата ще бъде посрещната част от светите мощи (ръката) на свети великомъченик Георги Победоносец. На тържествените богослужения ще присъства и Негово Светейшество патриарх Неофит.
Светинята ще бъде донесена от метоха "Св. Богородица" в Палеохори (Халкидики, Гърция) в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив в събота от 18.00 ч. След това от катедралата ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив. Там те ще бъдат поставени за поклонение на вярващите. От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта. На 17 юли 2016 г., когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм в 9.00 часа ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който ще възглави празничната света Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.


Кой е Свети Георги, пред чиито мощи ще се поклонят хиляди пловдивчани в събота и неделя?
Той е живял по времето на римския император Диоклетиан. Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че е християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.
Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз - да понасям мъченията."
Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.
Св. Георги е особено близък до българите, почитан, славен и извършващ множество чудеса. У нас има стотици храмове и манастири, посветени на Св. Георги. Обаче има и няколко чудеса свързани със сънародниците ни в чужбина. Българската източноправославна църква "Св. Георги Победоносец" в Орландо, Флорида, САЩ, е само на 7 години, но вече се слави с шест чудеса на Св. Георги. Ние ще ви разкажем някои от тях.
Първото чудо е иконката на Св. Георги, намерена в джоба на загиналия по време на спортните си упражнения преди седем години брат на сегашния председател на църковното настоятелство г-н Ивайло Върбанов. На погребението му се стекли стотици българи и приятели, но в гръцката църква. Този скръбен случай дал повод да се събуди идеята и желанието на православните ни сънародници непременно да си имат българска черква, където да си опяват по нашенски мъртъвците. Възкръсналият Господ благословил този сън да възкръсне и да стане действителност.

Речено - сторено! Народът ни повярвал в чудото!

Друго чудо се случило и при закупуването на имота. Собственикът изненадващо повишава цената на имота, а църковната ни община нямала толкова пари. И, слава Богу, този имот не беше закупен, защото впоследствие се оказало, че не отговаря по всички изисквания на закона във Флорида да бъде храм. Св. Георги помогнал след усърдна молитва на всички в общината веднага да се намери друго място, отговарящо на всички изисквания да се съзида нова църква. Цената обаче била по-голяма и не достигали още 20-25 хиляди долара. И, о чудо! Св. Георги изневиделица намерил семейство, което дарило, колкото е било необходимо. Така вече сме в нашата собственост от 10 декара земя с постройка в прекрасен район.
Заедно със споменатите чудеса нека си спомним и за онова чудесно събитие, което е станало на Лонго през 1714 г. в петия ден на месец май, чрез което Свети Георги

явно е показал, че е действителен защитник на Зографската обител

Ето какво разказва Зографското братство за това събитие:
Близо до Света гора и срещу Атонския връх от другата страна на морето, се намира едно село, наречено Сикя. Манастирът "Зограф" има на това място ливада, от която всяка година добива сено. През една година, когато извозвали сеното, случайно воловете побегнали и направили малко пакост в нивата на един селянин от селото. Нивата му била засята с ръж, той се оплакал на държавните власти и манастирското братство заплатило глобата на властите и щетите на селянина. На другото лято, когато братята дошли за сеното, този небогобоязлив човек започнал да вика и да крещи, че не му заплатили щетите от миналогодишната ръж, и се заканвал, че ще съобщи на турските власти. Тогава братята се посъветвали и намерили за благоразумно да му дадат един чувал брашно. Селянинът се зарадвал и занесъл да пресипе брашното в своя чувал. Но когато настъпила нощта, чувалът, в който пресипал манастирското брашно, се запалил и изгорял не само той, но и цялото му друго имущество, така че, едвам, с голяма мъка се опазила къщата му.
Всички, които видели това дивно и страшно чудо, прославили Всеблагия Бог и Неговия угодник свети Георги. Под неговия покров и ние да се спасим от видимите и невидими врагове.


За размисъл

Когато четеш Евангелието, сам Христос ти говори. И докато четеш, ти се молиш и се разговаряш с него.

Св. Тихон Задонски

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай