Студентите призоваха обществото за подкрепа

Студентите призоваха обществото за подкрепа | StandartNews.com

София. Студентите, окупирали Ректората на Софийския университет, призоваха гражданите да ги подкрепят с масов протест в 18.00 ч. пред централния вход на сградата. Призивът им последва двата опита за провокации срещу тяхната протестна акция - през нощта и предиобед, когато група младежи нахлуха през залостения портал в двора на университета и се опитаха да влязат в сградата. Те заявиха, че са студенти и окупацията им пречи да учат. Сред защитниците на достъпа до образование бяха забелязани Нина Гергова от контрапротестите в подкрепа на кабинета "Орешарски", депутат от БСП и познати от февруарските протести привърженици на футболни отбори и спътници на Бисер Миланов - Петното.

В 14 ч. студентите излязоха от окупираната сграда и заявиха своята позиция. Те призоваха своите приятели, семейства и всички, които мислят като тях, да изразят подкрепата си към протеста им, като се съберат в 18.00 ч. пред централния вход на университета при паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви. 

Видео с изказването на Константин Голев можете да видите ТУК.

"Ние знаехме, че ще има провокация. Бяхме предупредени от предишни окупатори. Това, което се случи, беше изумително. Тук шайка хулигани беше ръководена от член на българското Народно събрание, а полицията се забави и не си свърши работата. Затвори си очите.

Рано или късно ще бъдем изметени от тази сграда по един или друг начин. Тази сграда е символ на една идеална цел, не политическа. Тя беше атакувана по най-мерзък начин. Отговорът е само един – призоваваме нашите родители, учители, съседи, целия народ на страната да излезе и да ни подкрепи, защото не сме свръхчовеци и не можем да държим един от малкото останали чисти символи на тази страна далеч от все по-рафинираните опити за провокации. Да дойдат в 18 ч на паметника да заявят волята си за живеят в свободна държава.

Няма утре. Има само днес. 50 000 души през юни месец вярваха, че ще има утре и вдругиден и затова сега седят по домовете си и енергията им се изчерпа. Днес българската нация трябва да направи своя избор."

Театрите затварят в знак на подкрепа

Театралите също изразиха подкрепа към протеста на студентите. Христо Мутафчиев беше днес в двора на Софийския университет и заяви, че до няколко дни театрите ще затворят врати, за да се присъединят към каузата за промяна на политическата обстановка. 

Снощи след представлението НОРДОСТ в Младежкия театър от сцената беше прочетена декларация, в която се казва:

"Посвещаваме този спектакъл на будните студенти от Софийски университет, които дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция.

Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещубеззаконието и липсата на политически морал.

Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай