Студенти без ценз лекуват на плажа

Студенти без ценз лекуват на плажа | StandartNews.com

Освен в болниците докторите с ценз са кът и по морето, алармира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Той съобщи, че често туристическите фирми, в това число и "Албена" се натъкват на лекари, които извършват на територията на курортите на практика нелегална медицинска дейност, защото нямат лиценз за това.

"Ежедневно се сблъскваме с псевдолекари или лекари, които нямат право да оперират на наша територия, които извършват дейност, защото е печеливша, а този, който отговаря, е нашата фирма, но не можем да контролираме този процес", обясни Станев. На практика медици, най-често студенти, които още не са завършили и нямат ценз, си предлагат активно услугите на туристи, а след това се налага истински доктори да долекуват, тъй като състоянието им вместо да се подобрява, се влошава. Хора от медицинските среди разказаха, че в тази схема били замесени и таксиметрови шофьори, които работели по курортите. Те вземали разболелите се туристи и ги карали в близко здравно заведение, като услужливо асистират на нуждаещия се. В крайна сметка туристът обикновено не можел да каже, нито в кое здравно заведение е бил, нито пък името на лекаря, нито какво точно му е правено, защото не получава документ за прилаганото му лечение.

Подобно е положението и в реанимационните пунктове по морето. На тях трябва да работят или реаниматори, или анестезиолози. Често срещана практика обаче била докторът да е с някаква друга специалност, а понякога и лични лекари вземали отпуск и работели за по месец на морето в реанимационни пунктове. От БЧК заявиха, че в реанимационните пунктове по плажовете лекарят задължително трябва да има сертификат за интензивна помощ, за да бъде адекватен в действията си при удавяне или други проблеми на плажа. Хората могат да получат инфаркт, инсулт на слънцето и, за да им бъде спасен животът, именно лекарят от реанимационния екип трябва да знае какво се прави в такъв момент, добавят специалистите от БЧК. Оттам допълват, че все по-рядко се намират специалисти, които да обхванат роящите се по Черноморието плажове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай