Строители влязоха във взривения завод в Горни Лом

Строители влязоха във взривения завод в Горни Лом | StandartNews.com

От няколко дни всяка сутрин един автомобил докарва строители, които влизат във взривения завод за боеприпаси „Миджур". Това каза за „Стандарт" кметът на селото Илиян Михайлов. Аз нямам достъп до завода, няма и никой от моите съселяни. Какво правят тези 4-5 човека – не зная. Предполагам, че ремонтират оцелелите сгради или разчистват руините. Дали това означава, че заводът отново ще бъде пуснат, никой не казва.

Фирмата „Видекс" с основен акционер доц. Валери Митков, чиято собственост е заводът, е напуснала офиса си в селото. Той се намираше в сгрдата на кметството, допълни Илиян Михайлов.

Заводът за боеприпаси „Миджур" се взриви в късните часове на 1 октомоври м.г. Силен гръм разтърси цялото село, макар заводът да се намира на 5 км от последните къщи. Стана ясно, че от природата се е изпарил цехът за утилизация на гръцки противопехотни мини, доставени за унищожение. Заедно със сградата изчезнаха и хората 15 души от втора смяна. След няколкомесечно издирване бяха открити 300 обекта биологичен материал, който чрез ДНК беше идентифициран. Така останките от хората бяха върнати на техните близки. Тъй като всички бяха от различни населени места – Горин Лом, Монтана, Средогрив, Чипровци, София, близките ги погребаха в местните си гробища.

От деня на взрива заводът е затворен и не е работил и един ден. Възстановено е само електричеството и видеонаблюдението. Частна фирма го охранява денонощно.

Десет месеца след трагедията бившите работици на завода отново са готови да се върнат на работа в него. Разбира с, ако той престане да утилизира стари мини. Искат да работят както преди – с нови материали и барут са произвеждали шашки за рудодобива и въгледобва. Хората искат да работят, защото нямат доходи и положението им се влошава с всеки изминат ден, обясни кметът. Най-потърпевши от затварянето на завода са ромите в селото. Но дали и кога „Миджур" може да бъде пуснат отново, собственикът – „Видекс", не казва. Но раздвижването около района дава надежда за ново отваряне и работа, смята кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай