Стабилизира се обстановката в страната след потопа

Стабилизира се обстановката в страната след потопа | StandartNews.com

София. Обстановката в страната се стабилизира след проливните дъждове, заляли България през последните седмици.

Нивото на река Янтра е спаднало със 193 см. край великотърновския квартал „Чолаковци".

Нивото на реката продължава да спада и вече няма места, където да надвишава 300 см. – единствено край Джулюница са измерени подобни показатели.

10 сигнала за отводняване и 3 сигнала за отстраняване на опасни предмети са получени в оперативния център на пожарната във Велико Търново за изминалото денонощие, съобщава "Фокус". 9 от наводнените обекти са къщи, пострадал е и един частен склад.

Останалите сигнали са за отстраняване на опасни предмети от два моста в региона. Регистрирано е и едно паднало дърво върху пътна настилка.

Заради дъждовете до 7-8 къщи в поповското село Априлово все още няма достъп, съобщи кметът Сергей Стоянов. През нощта не е било възможно отводняване, тъй като река Черни Лом, която преминава през населеното място, е продължавала да прелива.

Обстановката в засегнатите от обилните дъждове и наводненията райони в област Търговище се нормализира, съобщи инж. Румен Такоров, заместник- областен управител. Нивото на реките през нощта е спаднало до поносими водни течения, които преминават и към момента няма безпокойство сред населението.

Нивото на река Черни Лом, която вчера откъсна долната махала в поповското село Априлово, още снощи към 22.30 часа е спаднало с около 15 см и продължава понижението надолу по поречието. Река Врана не е излизала от руслото си, в местност до Търговище от водите и са били залети две съоръжения, но тази сутрин по тях може да се преминава и няма никакви щети от водната стихия.

Язовир „Росина" още вчера е нормализирал оттока си след спиране на дъждовете. Тази сутрин с водоемите „Росина", „Пресиян" и „Лиляк" ситуацията е нормализирана.

Чувствително е спаднало нивото на реките Стражка и Мадарска в Шуменско.

Продължава наблюдението на язовирите в Пазарджишка област, като на този етап няма опасност от покачване на нивата на водоемите и речните корита в региона. Чрез дежурните части в Областното управление Пожарна безопасност и защита на населението, ОДМВР, Областния и Общинските съвети за сигурност, Областно пътно управление непрекъснато се следи състоянието на пътната мрежа в областта, състоянието на инфраструктурата и комуникациите, снабдяването с питейна вода и електричество.

От големите язовири на територията на Пазарджишко най-пълни са „Тополница" и „Белмекен", но и в двата язовира засега има достатъчно свободен обем.

Днес след обед обаче валежите в страната ще продължат.

В община Габрово продължават аварийно-възстановителните работи на сформираните екипи по засегнатите от проливните валежи участъци – почистване на наноси и свлачища, отводняване, насипване и обезопасяване на разрушена пътна инфраструктура. Обстановката след проливните валежи се нормализира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай