Снежен ад! Кой и къде бедства

Снежен ад! Кой и къде бедства | StandartNews.com

Обилните снеговалежи над страната предизвикаха истински ад за стотици хора. 450 690 абонати са без електрозахранване, екипи на трите ЕРП-та и ЕСО работят активно за отстраняване на авариите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНР.

„Към настоящия момента картината е следната – на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места. На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване.

На територията на ЕНЕРГ ПРО също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118", посочи министър Петкова.

Тя уточни, че в момента се намира на територията на област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ. „Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места. Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура" ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от Министерството на вътрешните работи. Надявам се с общи усилия да овладеем положението", заяви министър Петкова. „Работим активно по отстраняване на авариите. Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло", допълни още тя.

Общо 26 населени места са частично или изцяло без електрозахранване в община Видин, стана ясно след проведена работна среща в неделния ден под ръководството на кмета Огнян Ценков.

"Работата на машините е затруднена", информира управителят на общинското звено по чистота във Видин Красимир Попов.

"Където е възможно, ще чистим", каза той и поясни, че работата на екипите е започнала още в 2 след полунощ

Общо 11 машини -цялата налична снегопочистваща техника на БКС, обработват улиците във Враца, от 17 часа през вчерашния ден. Тази сутрин, в почистването са включени и 17 машини на външни фирми, информираха от общината. Обработени са централните булеварди и основните пътни артерии в града. Снежната покривка е 40 сантиметра, информираЖоро Александров. Без електрозахранване са селата Паволче, Челопек, Тишевица и Мраморен. Трудно проходим е пътя до ски пистите край хижа "Пършевица".

Лавина падна на ПетроханНад 120 линейни метра снежна маса ще бъдат отстранени от пътното платно с помощта нароторна машина. Обходният маршрут е по АМ "Хемус" и пътя Враца - Монтана.

Над 30 сантиметра е снежната покривка в Мездра, образуват се преспи. Ток няма в почти цялата община, предаде сътрудникът на радио Видин Петко Котларски.

Зимен ад е и в община Лом. Приоритетно се чистят подходите към болницата, пожарната, полицията, училищата, социални заведения и детски градини. Заради усложнената обстановка няколко села от общината са без ток и вода. В момента без електрозахранване са селата Сливата, Орсоя, Добридол, Трайково и Станево, както и кварталите „Младеново” и „Моминброд”. В Ковачица електричеството е възстановено, а пътят до Лом е проходим при зимни условия, съобщи сътрудникът ни Владимир Недев

Затворен е пътят Сталийска махала - Багачина, а участъкът до Комощица се почиства усилено. Заради лошото време има скъсани проводници по възлови кръстовища и пътни участъци в населени места. 

От ВиК - Монтана съобщават, че има вероятност да бъде нарушено водоподаването на Лом и на населени места от общината, заради аварирал трафопост в района на помпената станция край село Добри дол. До този момент без вода саОрсоя, Сливата, Добри дол и Трайково, а в Замфир водоподаването е спряно частично. В селото има скъсани проводници на възлови участъци и кръстовища. 

Около 2 000 машини почистват Републиканските пътища в страната. От началото на снеговалежа досега над 2500 души от пътноподдържащите фирми и областните пътни управления работят денонощно, за да се обработят пътищата и да се осигури пътуването по пътната мрежа след обилния снеговалеж. Над 1000 обаждания са приели дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ до днес на обяд. Поради свръхпотребление към приложението LIMA и интернет страницата на АПИ, има временни затруднения с интернет достъпа. IT експертите работят за разрешаването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай