Складират у нас US танкове

Складират у нас US танкове | StandartNews.com

Представители на Въоръжените сили на САЩ скоро ще пристигнат в България, за да търсят подходящо място за разполагане на танкове, съобщи главнокомандващият сухопътните сили на Щатите в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес. Подобна информация се появи в края на миналата година, като по-късно тя бе опровергана от самия него. В интервю от тази седмица обаче генералът отново посочва България като едно от възможните места, в които ще бъдат складирани танкове. Идеята е тежките машини, които участват в учения на територията на Европа, да не бъдат транспортирани всеки път по море от Щатите до Стария континент. През 2015 г. се очаква около 3000 американски войници да бъдат дислоцирани в Европа във връзка с операцията "Атлантическа решителност". Дали, къде и колко танка ще има в България ще стане ясно през февруари. Възможно е, ако такива бъдат дислоцирани у нас, да се ползва полигонът в Ново село или складовата база в Айтос. Министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди информацията за проучванията, като подчерта, че става въпрос за учебни цели. Щатските военни правят проучвания и в Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Междувременно стана ясно, че на среща на министрите на отбраната от НАТО през следващата седмица ще се реши окончателно за изграждането на команден център на Алианса у нас и в още пет страни от Източния фронт. Както "Стандарт" съобщи първи, щабът у нас ще е най-вероятно около Шабла. Според Ненчев е възможно той да бъде изграден и в София. Командните пунктове ще заработят през 2016 г., когато се очаква и силите за бързо реагиране, които ще бъдат около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.

Преговаряме да ни подарят изтребители

България преговаря със САЩ за безвъзмездно получаване на многофункционални бойни самолети, съобщи вчера министърът на отбраната Николай Ненчев, като отказа да даде повече подробности. Очаква се до два месеца той да отиде на официално посещение в Щатите, където въпросът да получи по-ясен отговор. Ненчев заяви още, че до пролетта той ще внесе в Министерски съвет и предложение за закупуване на нови изтребители. То трябва да бъде одобрено и от Народното събрание, като дори това и да се случи в рамките на няколко месеца, българските летци няма да получат новите самолети до края на т.г. Междувременно командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев съобщи, че има реална опасност до месец май тази година да останат само два изправни изтребителя МиГ-29, което ще постави под въпрос възможността за носене на бойно дежурство. Според председателя на Комисията по отбрана в парламента ген. Михов, на България й трябва нова "пълнокръвна ескадрила - не по-малко от дванайсет, и ако искаме да са достатъчно - шестнайсет самолета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай