Синодът не ревизира делегатите от Софийска епархия

Синодът не ревизира делегатите от Софийска епархия | StandartNews.com

София. С 9 гласа "за" и 3 "против" Светият синод реши да не се преразглежда преписката от епархийските избори. Така Синодът не допусна искането на Пловдивския митрополит Николай за ревизиране на избора 12-те делегати от Софийската епархия.

По думите на митрополит Йосиф на днешното заседание на Светия Синод е имало истинска оживена дискусия, която е продължила повече от три часа.

В пълен състав Светият синод одобри и призна за легитимна преписката с делегатите от Софийската епархия за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, обяви дядо Йосиф. Светият Синод в пълен състав одобри преписката на Софийска епархия за предстоящия патриаршески избирателен църковен събор за легитимна, обяви митрополит Йосиф. По думите му при гласуването е имало и едно особено мнение за което дядо Николай, каза че в тридневен срок ще предостави на Светия Синод мотивите си.

Пловдивският митрополит Николай е уведомил присъстващите членове от Синода, че в тридневен срок ще му представи и "своето особено мнение", съгласно Устава на БПЦ.

Йосиф съобщи, че Светият синод днес е разгледал отвореното писмо на Пловдивския митрополит Николай, в което той настоява да бъдат преразгледани списъците с делегатите на всичките епархии на БПЦ за Патриаршеския избирателен събор, а не само на Софийската
епархия.

В кайра сметка одобрените делегатите от Софийската епархия ще са общо 12 и заедно с тях общият брой на всички делегати за събора на 24 февруари ще е 142-ма.

Тримата митрополити, които не са застанали зад това решение, са Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий и Пловдивският митрополит Николай.

Имената на тримата митрополити, между които ще се избира новият патриарх, ще станат ясни на 15-16 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай