Симеон Николов: Решенята в Женева са в полза на Москва

Симеон Николов: Решенята в Женева са в полза на Москва | StandartNews.com

София. Споразуменията на първите дипломати на Украйна, Русия, САЩ и Европейския съюз в Женева миналата седмица не са голям пробив, нито са гаранция за преодоляване на кризата в Украйна, смята директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов.

Пред Националното радио той подчерта, че тези споразумения няма да бъдат изпълнени, поне в целия си вид. Ползите са за Москва, категоричен е той.

"Реално полза ще извлече Москва, респективно Източна Украйна, защото неизпълнението на някои условия ще забави процеса, а проруските сили ще успеят междувременно да създадат паралелни структури, без да е необходима намесата на Москва. И втората полза е, че след като беше приета тезата украинците да решават сами проблемите си, без намеса на САЩ и Русия, фактически така се ликвидира, обезоръжава така пропагандната атака срещу Русия, че искала да анексира нови украински региони. В същото време пък и дава право тя да обвини САЩ за евентуална намеса в Украйна. Но когато говорим за полза, да не забравяме, че геополитическият сблъсък САЩ-Русия бе превърнат умело, с много сили, операции, финанси в конфликт между Русия и Украйна и за да не може да бъде създаден силен Евразийски съюз и да се развие силна ос Бон-Москва, така че стратегическият успех вече е постигнат в голяма степен, макар и недоведен до край. Той е на САЩ. А днес говорим за тактически успех и провали и ограничаване на щетите", каза Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай