Шпалир от матроси за патриарх Неофит

Шпалир от матроси за патриарх Неофит | StandartNews.com

Висшите духовници вечеряха в Морската градина след тържествата на Плиска

С духовата музика на ВМС и с тържествено биене на камбаните на катедралата "Св. Успение Богородично" беше посрещнат във Варна точно в 9.30 ч българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това е първото официално посещение на главата на БПЦ в морската столица, като изключим неговото идване по повод кончината на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил.

В шпалир от матроси, висши духовници и гости патриарх Неофит и митрополит Йоан влязоха в катедралата, където започна тържествената света литургия. "Идвам с голяма радост и по случай славния юбилей - 1150 г. от покръстването на българския народ. Чувствам се щастлив", каза патриархът. На въпрос на медиите за вероучението, той отговори, че ще полагат всички усилия до уреждането на този въпрос и въвеждането му в училище. Тържествената архиерейска служба, която продължи поне 2 часа, започна с "Воскресной тропар" - песнопението за възхвала на Воскресение Христово.

След това бяха споменати всички имена на свещенослужителите, участващи в литургията. На нея присъстваха представители на Светия синод и на 13 православни църкви - Румънската, Руската, Киевската архиепископия, Сръбската патриаршия, Антиохийската патриаршия, на Кипърската православна църква. Официални гости на литургията бяха кметът на Варна Иван Портних, кметовете на петте района и депутатите от ГЕРБ Пламен Манушев, Павел Христов и Красимира Анастасова. В храма беше пълно с миряни от ранна сутрин. Бяха дошли бизнесмени, морски офицери, имаше и много деца. Сред хората беше забелязан и проф. Александър Чирков.

Във Варна всъщност бе финалът на честванията на 1150 г. от покръстването на българския народ, които на 2 май започнаха в Голямата Базилика в Плиска. Вечерта беше тържественият концерт във Варненската опера с участието на представителния хор на Българската патриаршия, Симфоничния оркестър на Държавна опера-Варна с диригент Станислав Ушев, както и Хора на варненските момчета с диригент Дарина Кроснева. След това висшият духовен клир на православието, членовете на Светия синод и всички гости от 13 православни църкви у нас са имали официална вечеря в емблематичния и любим на няколко поколения варненци ресторант "Хоризонт", научи "Стандарт".

Заведението е в Морската градина, откъдето се открива чудесната панорама на Варненския залив. Неговата закрита зала може да събере над 200 гости. Кухнята е ненадмината и предлага типични български ястия, средиземноморски и европейски менюта. Но със сигурност е изкушила висшите духовници с отлично приготвени морски дарове и разнообразие от прясна черноморска риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай