СГС гледа екстрадицията на Брендо, Кокинов обжалва уволнение

СГС гледа екстрадицията на Брендо, Кокинов обжалва уволнение | StandartNews.com

София. Софийски градски съд ще заседава днес по искането за екстрадиция на Евелин Банев – Брендо. Искането за екстрадиция е изпратено от Румъния, където Брендо е търсен за трафик на наркотици. Искането ще се разглежда от 6-и състав на СГС от 10.00 ч.

За втори път северната ни съседка иска екстрадиция на Евелин Банев. Първото остана без резултат, тъй като от румънска страна не предоставиха изискваната от България конкретна информация относно обвиненията срещу Банев, както и подробности около самата екстрадиция – за разноските, за периода, който обвиняемият ще прекара в Румъния, дали ще го връщат след всяко заседание и др.

Върховният административен съд пък ще гледа делото за освобождаването на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Той обжалва решението на Висшия съдебен съвет от 11 юли, с което беше дисциплинарно уволнен от съдебната система с мотив "уронване престижа на съдебната власт". Дисциплинарното производство срещу него беше образувано след изтичането на записан чрез СРС разговор между прокурора, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От записа става ясно, че тримата обсъждат висящи дела, проверки на Прокуратурата и възможности за влияние в съдебната система.

Кокинов настоява съдът да отмени уволнението му, за да може Висшият съдебен съвет да приеме оставката му, а той да се впише като адвокат.

В четвъртък е предвидено да започне делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Обвинението е, че той е възпрепятствал разследване, като не е дал разрешение за използване на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Срещу Цветанов се водят още две производства, свързани със съмнения за незаконни подслушвания от страна на службата занимаваща се с това, както и за изнасяне на записи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай