ВСС уволни Николай Кокинов

ВСС уволни Николай Кокинов | StandartNews.com

София. Висшият съдебен съвет уволни Николай Кокинов като прокурор и така той вече не е част от съдебната системата. Повод за уволнението е участието на бившия градски обвинител в разговора в Банкя с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От него стана ясно, че Борисов лично е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки преди да са обявени от прокуратурата. Борисов получава данните от прокурорските проверки лично от Кокинов.

Последствията за тримата участници в разговора са записани в НК – те може да получат от 3 до 6 години затвор. От записите стана ясно, че бившият премиер е осъществил престъпление по чл. 289 от НК, а именно – някой, който склонява орган на прокуратурата да отклони наказателно разследване срещу уличено лице.

Впоследствие обаче Софийската градска прокуратура обяви, че не е открила престъпление по същество в разговора от записа и започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител единствено за незаконно записване.

Разследване няма и срещу самия Кокинов, който веднага след скандала подаде оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура и беше обект на заседание на етичната комисия на ВСС. След обсъждане магистратите решиха, че ще внесат искане и за дисциплинарно увоелнение на бившия градски прокурор от системата. Петима от тях внесоха такова искане с мотива, че с участието си в разпространения разговор е уронил престижа на съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай