Сесилия става почетна софиянка

Медиците от Либия даряват гостенката с цветя, Фандъкова - с розово масло

Сесилия става почетна софиянка | StandartNews.com

София. Бившата първа дама на Франция Сесилия Атиа (преди Саркози) ще стане в четвъртък "почетен гражданин на София". Тя ще получи отличието от кмета Йорданка Фандъкова. Градоначалничката е решила да изненада гостенката и със спомен от България и столицата. Фандъкова ще подари на Сесилия розово масло и книга за София. На срещата между двете дами ще присъстват шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков и Владимир Кисьов, който бе старейшина номер 1 през 2007 г. Преди 7 години градският парламент реши да удостои със званието тогавашния президент на Франция Никола Саркози, съпругата му Сесилия и еврокомисаря по външната политика Бенита Фереро-Валднер заради решителните им действия за освобождаването на българските медици в Либия. Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ангажира първия човек в Елисейския дворец с каузата "Не сте сами" за свободата на несправедливо осъдените в арабската държава наши медици. Те долетяха у нас със самолет на френската държава, придружавани от Сесилия, на 24 юли 2007 г. след 8 години в либийски затвор.

Сега Атиа пристига отново в София за среща със сестрите със съдействието на Мария Димитрова-Пишо от Радио България към БНР. В четвъртък по обед Валя, Валентина, Снежана, Нася и Кристиана лично ще благодарят на Сесилия. "Ще реша спонтанно какво да кажа на госпожа Атиа на самата среща. Може би ще й поднеса цветя", каза за "Стандарт" Кристияна Вълчева.

По-късно през деня бившата съпруга на Никола Саркози ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев. По време на срещата не е предвидена размяна на протоколни подаръци, коментираха от "Дондуков" 2. Сесилия ще има и няколко лични срещи в София, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай