Сесилия Атиас: Кадафи беше замаян от дрога

Сесилия Атиас: Кадафи беше замаян от дрога | StandartNews.com

София. При разговорите си с Кадафи не изпитах страх, а едва след като се върнах във Франция си дадох реално сметка какъв риск съм поела. С Кадафи беше много трудно да се разговаря, защото беше замаян от дрога или медикаменти и затова трябваше да се говори изключително директно.

Това разказа пред бТВ бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас относно преговорите за спасяването на осъдените на смърт български медици в Либия.

Атиас разказа, че се запознала със случая с нашите медици след избирането на тогавашния й съпруг Никола Саркози за президент. „Във Франция имаше голям дебат, не зная дали сте го следили, защо първата дама се е намесила, но когато може първата дама да направи нещо хуманитарно и да допринесе за нещо, трябва да го направи", каза тя.

По думите й в началото в Триполи били много учудени от присъствието й в делегацията. Самият Кадафи бил изненадан от решимостта на Сесилия и поискал да я запознае с Айша, „защото искаше дъщеря му да види какво представлява кураж, който може да покаже една жена".

Бившата първа дама на Франция сподели, че на два пъти е дала воля на сълзите си – когато джипът с медиците е пристигнал на летището, където тя чакала в самолета си и малко преди заминаването от София.

„Наистина 48 часа ние не бяхме спали, не бяхме се хранили, имаше много разправии, за да можем да осъществим това освобождаване, аз останах съвсем малко в София, разговарях с президента, който беше тогава, и се приготвих да се връщам, но в този момент наистина, когато всичко се беше случило вече трябваше тези емоции да излязат по някакъв начин, исках да ги оставя, нямах повече място там, исках да си тръгна и да ги оставя със семействата си", разказа Атиас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай