Сензационно откритие разтърси учените!

То е направено близо до град Хамана в Ливан

Сензационно откритие разтърси учените! | StandartNews.com

Стотици хиляди хора по света всяка година умират от малария и други болести, разпространявани чрез ухапване от комари. Всички тези ухапвания са от женски, които притежават специализирана анатомия, която липсва при мъжките.

Оказва се, че това невинаги е било така.

Изследователите казаха, че са открили най-старите известни вкаменелости на комари - два мъжки в парчета кехлибар, датиращи отпреди 130 милиона години през ерата на динозаврите. Откритието е направено близо до град Хамана в Ливан, предава БТВ.

За тяхна изненада, мъжките комари са имали удължени пробиващи и смучещи хоботчета, които сега се наблюдават само при женските.

„Ясно е, че са се хранили с кръв. Това откритие е голямо в еволюционната история на комарите“, обясни палеонтологът Дани Азар от Китайската академия на науките.

Двата открити комара наподобяват по размер и външен вид съвременните комари, въпреки че хоботите им са по-къси от тези на женските.

„Само оплодените женски комари смучат кръв, защото се нуждаят от протеини, за да може яйцата им да се развият. Мъжките и неоплодените женски се хранят с нектар от растенията. Някои мъжки въобще не се хранят“, допълни палеонтологът.

Според учените първоначално комарите не са консумирали кръв. Те предполагат, че хоботите им първоначално са били използвани за пробиване на растения, за да получат достъп до хранителни сокове, а по-късно са станали кръвосмучещи.

Еволюцията на растенията може да е изиграла роля в различията в храненето между мъжките и женските комари.

Изследователите казаха, че това са най-старите вкаменелости на комари, но вероятно те са възникнали милиони години по-рано. Молекулярни доказателства предполагат, че комарите са се появили през юрския период, който е продължил от около 200 милиона до 145 милиона години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай