Сървайвър в расо играе шах

Сървайвър в расо играе шах | StandartNews.com

Благоевград. Расото не ограничава свободата. Свещеникът трябва да има позиция и да я отстоява. Но нито един божи служител не бива да забравя своята отговорност. Това са думи на отец Стоян Бербатов от Благоевград, който скочи срещу назначенията в Санданска духовна околия.

Рокадите направи временният митрополит на Неврокопска епархия Дометиан. Трима свещеници от създадения през 2010 г. синдикат заеха важни постове - архиерейски наместник и председатели на църкви в курортния град. "Такива назначения не се вършат от временен митрополит и не са практика в българската църква", смята отец Бербатов. "Особено в навечерието на важните избори за Неврокопски митрополит на 12 януари", допълва той. Свещеникът, който е родственик на футболиста Димитър Бербатов не крие, че в църквата има проблеми. Според него обаче е важно те да се решават с диалог, трезво мислене и съобразяване с другия.

"Епархията без епископ не може. Той управлява църквата, той води хората към спасение", разсъждава отецът. Той е категоричен, че само с действащ и легитимно избран митрополит църквата може да функционира пълноценно. "Нека и клир, и миряни се посветим в молитви към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит", призовава отец Стоян. Той е в църквата от 1989 година. Вътрешното му усещане и вдъхновение го накарали да направи своя избор. Ръкоположен е за свещеник на 10 февруари 1997 г. от покойния владика Натанаил. Станал свидетел на разделението на два синода, на удари под кръста между духовници. Но да служи на Бог е неговото призвание. Завършил и Духовната семинария, и Богословския факултет. Никога не е съжалявал за избора си, който не е емоционален, а дълбоко премислен и осъзнат. И живее в мир със себе си. "Процесите в църквата не са винаги положителни. Има рискове, не е само мед и масло. Тези процеси не са изолирани от това, което се случва в обществото, в другите православни църкви. Не само при нас е имало брожения и проблеми. Това обаче помага за катарзиса, за пречистването на църквата", категоричен е 44-годишният божи служител. Мисията на отец Бербатов е всеки ден да кара миряните да се чувстват членове на църквата. Основната му задача е да приобщава поклонниците, да ги насърчава да са в храма. Той от години служи в църквата "Свети Архангел Михаил" в благоевградския квартал "Еленово".

Ходи и в над 150-годишния храм "Свети Димитър" в благоевградското село Марулево. В старата света обител води службите като в сървайвър. Принуден е да служи между греди и скелета. Не се оплаква от препятствията, защото е важно да проповядва вярата на миряните, а не да има удобства в храма. "Увеличават се хората, които влизат в църквата, където служа. Това е показателно за работата на всеки духовник. Личният пример също е от огромно значение. Ако ти не си отдаден на Бога и не си смирен, то как ще го искаш от миряните?!", убеден е отец Стоян. Той не спира да се образова, чете много книги. Член е на Управителния съвет на шахматен клуб "Виктори" в Благоевград и често играе шах. Голямата му опора е семейството. Съпругата Екатерина винаги го е разбирала. 19-годишната им дъщеря Мелания вече е студентка, 17-годишният Киприан тази година ще е абитуриент в Математическата гимназия, там учи и най-малкият Климент, който е на 13 години. "Старая се да им дам свобода, добро възпитание и да знаят, че носят отговорност за действията си. Това са основните принципи на християнския живот", признава свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай